Koruna oslabila o sedm haléřů na 30,26 Kč/EUR, k dolaru posílila

11.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. července (ČTK) - Česká měna v pondělí oslabila o sedm haléřů na 30,26 Kč za euro, kde stála po 17:00. Hlavním důvodem poklesu kurzu byl vývoj ve středoevropském regionu. K dolaru koruna naopak posílila o pět haléřů na závěrečných 25,08 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Jediným hybatelem kurzu zůstala nálada v regionu, která byla dnes lehce negativní," uvedl analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Koruna se dostala pod vliv polského zlotého, který byl negativně zasažen spekulacemi o dalším snižování úrokových sazeb, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Zpevnění koruny k dolaru bylo podle Pikory dáno tím, že americká měna od páteční slabé statistiky z amerického trhu práce na světových trzích oslabuje. Přesvědčení o tom, že americká ekonomika rychle roste a brzy proto vzrostou úrokové sazby, polevilo. "Spekulanti se začali dolaru raději zbavovat a kurz se proto vrátil zpět na 1,20 USD/EUR," dodal.

Úterý bude z pohledu domácích ekonomických ukazatelů pro korunu mnohem zajímavější. Koruna bude hledět především na květnovou platební bilanci, kde bude znovu připomenut dobrý zahraniční obchod, míní Kvasnička. "Pokud se nedočkáme výrazného překvapení, neměl by report pro korunu vyznít negativně," podotkl.

V úterý budou zveřejněna také data o inflaci, nezaměstnanosti a zápis z jednání bankovní rady České národní banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK