Akcie v USA v pondělí pokračovaly v růstu, dolar oslabil

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. července (ČTK) - Ceny akcií ve Spojených státech zahájily týden pokračováním růstu, když investoři sázeli na zpevnění před nadcházejícím obdobím ohlašování firemních výsledků. Akciím pomohl i další sestup cen ropy, který utlumil obavy z jejich dopadu na zisky společností. Kurz dolaru klesal před páteční zprávou o květnovém vývoji americké obchodní bilance.

Dow Jonesův index průmyslových akcií si v pondělí připsal 70,58 bodu a obchodování uzavřel růstem o 0,68 procenta na 10.519,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o silných 1,07 procenta na 2135,43 bodu a dostal se tak na šestiměsíční maximum.

Zvláště silné byly akcie internetových společností, jako jsou Yahoo a eBay, které zpevnily o tři procenta. Zpevňovaly rovněž akcie výrobců čipů. Vzestup zaznamenaly i akcie producentů materiálů. Ty podpořilo zpevnění výrobce hliníku Alcoa o 1,8 procenta. Credit Suisse First Boston zvýšil rating hliníkárenského sektoru.

Podle šéfa investiční společnosti Awad Asset Management Jima Awada výsledky společnosti Alcoa vždy naznačí, jak si povedou další průmyslové podniky. To znamená, že se investoři dočkají dobrých zpráv i u dalších podniků, které budou postupně hlásit zisky, uvedl Awad.

Americké termínové kontrakty na ropu uzavřely s prudkým oslabením. Hurikán Dennis totiž v Mexickém zálivu nezpůsobil velké škody.

Na devizovém trhu dolar oslaboval vůči všem hlavním měnám. Trh totiž opatrně vyčkával na páteční zprávu o květnových výsledcích americké obchodní bilance. Ty by mohly posílit dlouhodobé faktory, které loni oslabovaly americkou měnu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával za 1,2070 USD, a oslabil z pátečního závěru na 1,1959 USD. Na paritě s japonským jenem dolar oslabil na 111,77 JPY z pátečních 112,18 JPY. Britská libra se vzpamatovala z 19měsíčního minima, na které spadla minulý týden po teroristických útocích v Londýně, a zpevnila o 1,1 procenta na 1,7570 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK