Čra začaly nabízet ADSL bez nutnosti platit paušál za telefon

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - České radiokomunikace začaly nabízet vysokorychlostní připojení k internetu přes telefonní linku prostřednictvím ADSL, u kterého zákazník neplatí měsíční paušál za telefon. Nejlevnější půlmegabitové připojení vyjde na 951 korun, oznámila firma na internetu.

Nejlevnější paušál za telefonní linku u Českého Telecomu, u kterého lze využít ADSL, je 329 korun. Cena půlmegabitového připojení přes ADSL u konkurenčních operátorů včetně Českého Telecomu nejčastěji začíná kolem 700 korun měsíčně. Telecom podle dřívějšího vyjádření zavedení služby, kde by se za telefon i ADSL platil jen jeden paušál, zvažuje, ale zatím ji nezavedl.

Službu pod názvem Bluetone Premium ADSL radiokomunikace nabízí na linkách, které si pronajímá od Českého Telecomu. Po jejím objednání bude zákazník platit jeden paušál za neomezený přistup k internetu i možnost telefonování. Minuta volání do pevných sítí ve špičce ho pak vyjde na 1,13 Kč a na mobil si zavolá za 4,75 Kč za minutu.

Další operátoři přišli s jinými možnostmi kombinace využití telefonu a připojení k internetu. Například GTS Novera a Contactel nabízí klientům, kteří provolají určitou finanční částku, ADSL za jednu korunu měsíčně. U Contactelu získá zákazník připojení o rychlosti 128 kbit/s při protelefonované částce 3000 Kč. U GTS získá při stejné provolané částce za korunu připojení o dvojnásobné rychlosti.

Počet uživatelů ADSL podle údajů Českého Telecomu přesáhl 170.000, což je o 70.000 více, než na začátku roku. Podle analytické společnosti Point Topic měla ČR díky nízkému základu čtvrtý největší nárůst připojení na světě, v absolutních číslech je naopak v Evropě pátá odzadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK