Koruna posílila o desetník na 30,22 Kč/EUR a 24,77 Kč za dolar

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Česká měna zpevnila o zhruba deset haléřů na 30,22 Kč za euro, kde stála před 17:00. Podobně zpevnila i k dolaru na závěrečných 24,77 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria. Dnes byla zveřejněna řada ukazatelů z domácí ekonomiky, kurz však ovlivňoval především vývoj ve středoevropském regionu a na eurodolarovém trhu.

"Domácí kalendář toho nabídl hodně, nicméně impulzem pro korunu byla opět spíše nálada ve střední Evropě, která byla po většinu obchodování pozitivní," uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička.

Makroekonomické výsledky ekonomiky ale podle něj také pomohly koruně korigovat pondělní ztráty. "Pozitivně překvapila především platební bilance. Samotný deficit na běžném účtu byl sice nad očekávání vyšší, příjemně ale potěšilo především oživení přílivu přímých investic," dodal analytik.

Veškerá pozornost hráčů na devizovém trhu se dnes upírá na kurz eura k dolaru, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Společná evropská měna dál prudce posiluje, poslední dny a hodiny přinesly hotový koktejl zpráv nepříznivých pro dolar, podotkla.

Domácí měna se nyní k euru pohybuje na slabších úrovních. "Pokud jí to dovolí situace na okolních středoevropských trzích, měla by tedy posílit," míní Kvasnička. Koruna se brzy navrátí pod hranici 30,00 Kč/EUR, souhlasila Šichtařová.

Trhy se dnes dozvěděly řadu nových dat z ekonomiky. Červnová inflace výrazně vzrostla na 1,8 procenta z květnových 1,3 procenta, a to především kvůli zvýšení cen Českým Telecomem. Schodek běžného účtu platební bilance byl v květnu vyšší než očekávání a na trhu práce ubylo téměř 5000 nezaměstnaných.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK