Burza zrychlila růst, akcie ČEZ vylétly nad 512 Kč

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. července (ČTK) - Pražská burza zrychlila svůj růst. Tahounem byl především ČEZ, jehož akcie vylétly téměř o čtyři procenta na nové historické maximum 512,20 Kč. Hlavní akciový index PX 50 přidal 0,84 procenta na 1238,5 bodu, což je nejsilnější hodnota od poloviny března. Index PX-D zpevnil o 0,93 procenta na 3037,3 bodu. Objem obchodů s akciemi se mírně zvýšil na 4,7 miliardy korun.

Cenné papíry ČEZ dnes mají na svědomí třetinu všech obchodů. K rychlému růstu jim pomohlo především zvýšení cílové ceny na 610 korun společností UBS, uvedl Ronald Schubert z Patria Finance.

K posilování akcií ČEZ podle analytiků přispívají i spekulace ohledně zrušení těžebních limitů na uhlí, které má v nejbližší době projednávat vedení Ústeckého kraje. Investoři navíc očekávají, že vláda na svém středečním zasedání udělí firmě ČEZ exkluzivitu v jednání o privatizaci Severočeských dolů.

Dařilo se také majitelům akcií Philip Morris, které zhodnotily o více než pět procent na 19.327 korun. Unipetrol zpevnil téměř o čtyři procenta a zastavil se pod 150 korunami. Komerční banka i přes počáteční ztráty přidala za velkých obchodů přes jedno procento na 3168 korun. Rovněž výrazně obchodovaný Český Telecom zůstal stabilní kolem 464 korun za akcii.

V ještě razantnějšímu růstu zabránily dnešní burze poklesy akcií CME a Erste Bank. Americká společnost CME poklesla po vzoru amerického trhu o 3,5 procenta na 1191 Kč. Důvodem může být zpráva polského konkurenta TVN, který zveřejnil za první pololetí meziroční pokles reklamních příjmů o 11 procent, uvedl Patrik Komárek ze společnosti Cyrrus.

Akcie Erste bank sestoupily o 1,57 procenta na 1218 Kč. Farmaceutická společnost Zentiva poklesla o 0,62 procenta na 897 korun a realitní společnost Orco podobným tempem na 1421 Kč.

Celková nálada na trhu je podle Schuberta pozitivní a ani krátkodobé zakolísání západních trhů neodrazuje investory od nákupů ve střední Evropě. Investorům se prý líbí celková cenová stabilita na západních burzách. Tamní investoři již po několika dnech ignorují obavy z dalších teroristických útoků a spíše se soustřeďují na nadcházející výsledkovou sezonu v USA a údaje z ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK