Americké akcie dopoledne klesaly, protože se ropa drží vysoko

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 12. července (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily, protože se ceny ropy stále drží vysoko. Lepší než očekávané výsledky čtvrtletního hospodaření přitom přinesl například potravinářský gigant PepsiCo Inc. či biotechnologický Genentech Inc.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o 0,3 procenta na 10.489,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18:00 SELČ snížil o 0,2 procenta na 2131,3 bodu.

"Budeme výsledky za druhé čtvrtletí pozorovat," uvedl Tim Ghriskey, šéf investic newyorské firmy Solaris Asset Management. "Americké firmy se budou vymlouvat na ropu tak, jako se obchodníci vymlouvají na špatné počasí," dodal.

Akcie Pepsico v jednu chvíli stouply téměř o dvě procenta na 55,87 dolaru. Světově druhý největší výrobce nealko nápojů zvýšil ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 1,19 miliardy dolarů z 1,06 miliardy před rokem. Koncern uvedl, že odbyt vzrostl zejména v zahraničních filiálkách.

Genentech posílil o 1,2 procenta na 84,50 dolaru díky tomu, že solidní výsledky za druhé čtvrtletí zveřejnil předchozího dne.

Vysoké ceny ropy vyvolávají obavy z toho, že firmám porostou kvůli energiím náklady a klesnou zisky. Trh se také obává, že se vysoké ceny energií odrazí negativně ve spotřebitelských výdajích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK