HN: Evropské komisi se nelíbí dotování veřejných nemocnic

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Česká republika se může kvůli financování veřejných nemocnic dostat do sporu s Evropskou komisí. Komise přezkoumá, zda subvencování státních, krajských a městských klinik v zemích EU neodporuje evropskému právu. S odvoláním na německý deník Handelsblatt o tom informují Hospodářské noviny.

Komise nesdělila, zda je na seznamu podezřelých zemí i Česko. Podle Handelsblattu se však určitě zaměří "na Německo a několik dalších členů EU". Komise se financováním veřejných nemocnic začala zabývat poté, co si na tyto praktiky začali v některých členských zemích stěžovat provozovatelé soukromých klinik, a to hlavně v Německu. Vadí jim, že stát z daní financuje nejen investice, ale i ztráty těchto zařízení, uvádí deník.

České soukromé nemocnice podle HN zatím protesty v Bruselu neplánují. "Veřejné nemocnice hospodaří se ztrátou a potřebují dotace, my (hospodaříme) se ziskem a s vlastními investicemi. Necítím to jako křivdu, je to naše výhoda," řekl ředitel nemocnice v Třinci-Podlesí Karel Dostalík.

Stát ročně dotuje investice veřejných zdravotnických ústavů třemi miliardami korun. Před dvěma lety uhradil jejich dluhy za pět miliard korun.

Pokud soukromé kliniky se svou stížností v uspějí a komise označí subvence jako zakázanou podporu, nařídí členským státům, aby vybraly poskytnuté dotace od veřejných nemocnic zpátky. Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová by dnes měla představit návrh nových pravidel, kterými se bude subvencování veřejného sektoru v EU v příštích letech řídit.

Možnost dotovat nemocnice dostanou podle Handelsblattu jen ty země, které financují zdravotnictví transparentně. To by mohlo v ČR zkomplikovat situaci, protože na malou průhlednost zdejších zdravotnických financí a účtů nemocnic upozornily v posledních dvou letech Světová banka a Světová zdravotnická organizace, poznamenávají HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK