Koruna mírně oslabila na 30,27 Kč/EUR, důvodem pokles zlotého

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Koruna ráno reagovala na prudký pokles polského zlotého oslabením na 30,27 Kč za euro, okolo 10:30 se obchodovala za 30,24 Kč/EUR. Vůči dolaru je česká měna stabilní kolem 24,82 Kč/USD. Řekl to dealer České spořitelny Viktor Mikulecký.

Kurz koruny by se nyní podle něj mohl uklidnit a po několik dní zůstat v rozmezí 30,10 až 30,35 Kč za euro. Světové trhy čekají na odpolední zveřejnění výsledku zahraničního obchodu USA, který by mohl ovlivnit kurz eura k dolaru, dodal dealer.

Horší očekávaný výsledek americké obchodní bilance je v kurzu dolaru pravděpodobně zahrnutý, míní analytik Komerční banky Vladimír Kvasnička. Dolar by podle něj dnes mohl oslabit pouze po velmi výrazném překvapení. Naplnění původních odhadů analytiků by mělo mít na dolar spíše pozitivní dopad, podotkl.

Na výsledky průmyslové výroby domácí měna nereagovala, stejně jako ji příliš neovlivnily ani úterní výsledky platební bilance a inflace. Koruna v posledních měsících sleduje především vývoj ve středoevropském regionu a na eurodolarovém trhu, upozornil Mikulecký.

Průmyslová výroba se v květnu meziročně zvýšila o čtyři procenta. Nezopakovala tak mimořádný výsledek z dubna, kdy vzrostla o 5,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK