Hartz ve Volkswagenu končí, dozorčí rada přijme jeho rezignaci

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 13. července (zpravodajka ČTK) - Aféra německé automobilky Volkswagen stála místo personálního ředitele firmy Petera Hartze. Čtyřčlenné vedení dozorčí rady Volkswagenu jednomyslně rozhodlo, že doporučí radě, aby přijala jeho rezignaci, kterou nabídl v pátek. Podle agentury DPA se Hartz vzdá odstupného.

Novinářům to oznámil dolnosaský zemský premiér Christian Wulff, který je jedním ze čtyř členů vedení dozorčí rady koncernu. Formálně musí ještě o jeho rezignaci rozhodnout dozorčí rada jako celek.

Podnik vyšetřuje podezření z korupce a plateb provizí. Hartz, člen odborového svazu IG Metall a muž blízký vládní SPD, který stál i za reformami pracovního trhu, v pátek kvůli skandálu nabídl rezignaci s tím, že hodlá zabránit dalším škodám, jež by společnosti mohly vzniknout.

Wulff zatím neřekl, kdo má být Hartzovým nástupcem. Povinnosti personálního ředitele zatím převezme šéf automobilky Bernd Pischetsrieder. Mezi možné nástupce ale prý patří Horst Neumann z představenstva Audi, mluvčí představenstva Wolfsburgu Klaus Dierkes a vyjednavač Volkswagenu Josef-Fidelis Senn. Existuje ale i požadavek, aby byl následníkem člověk zvenčí.

Z čela závodní rady společnosti předtím odstoupil Klaus Volkert. Hartz s Volkertem úzce spolupracoval, aby ve Volkswagenu pomohli udržet přes 100.000 pracovních míst.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung dnes napsal, že Wulff (CDU) chce rozšířit vnitřní revizi na dozorčí radu, jejíž účty za poslední léta hodlá přezkoumat. Wulff je v dozorčí radě zástupcem největšího akcionáře, spolková země Dolní Sasko totiž vlastní 18 procent akcií Volkswagenu.

Skandál ve Volkswagenu se týká také bývalého personálního ředitele české divize Škoda Auto Helmutha Schustera a jeho kolegy Klause-Joachima Gebauera, kteří jsou podezřelí ze zpronevěry a podvodu. Státní zastupitelství v Braunschweigu, které toto podezření vyšetřuje, má ještě tento týden vyslechnout první svědky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK