Koruna oslabila k euru i dolaru, k euru na 30,24 Kč/EUR

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Koruna ve středu oslabila k euru i k dolaru. K dolaru kurz české měny dokonce prorazil hranici 25 Kč/USD a v 17:00 se zastavil na 25,00 Kč/USD. K euru koruna oslabila na 30,24 Kč/EUR, vyplývá z informací internetového serveru Patria. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank za ztrátami české měny stojí prudký propad polského zlotého, jehož kurz negativně ovlivnil deficit běžného účtu.

Všechny středoevropské měny navíc "trpěly" posilujícím dolarem. "Trh sázel na to, že statistika amerického zahraničního obchodu nebude tak špatná, jak se původně očekávalo. Ten, kdo vsadil na lepší než očekávaný výsledek, vydělal," uvedl Pikora. Zatímco američtí ekonomové předvídali schodek kolem 57 miliard dolarů, skutečný schodek byl zhruba o dvě miliardy dolarů nižší.

Dnes zveřejněná statistika průmyslové výroby neměla na kurz české měny vliv. Korunu neovlivnil ani slabší výsledek, než čekali ekonomové. Průmyslová výroba se v květnu meziročně zvýšila o čtyři procenta. Nezopakovala tak výsledek z dubna, kdy vzrostla o 5,7 procenta. Dařilo se zejména výrobcům dopravních prostředků a zařízení. Meziměsíčně a po sezonním očištění průmyslová výroba klesla o 0,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK