Akcie na pražské burze se odpoledne vrátily na úvodní hodnotu

13.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. července (ČTK) - Ceny akcií na pražské burze se dnes vyvíjely smíšeně, dopolední pozitivní nálada během dne vyprchala. Svá historická maximum opět vylepšil i ČEZ, který ale odpoledne zchladil svůj ranní raketový nárůst. Největší vzestup zaznamenal Unipetrol. Pokles postihl Komerční banku a Philip Morris. Hlavní akciový index PX 50 ztratil 0,1 procenta na 1237,2 bodu. Index PX-D nepatrně zpevnil o 0,03 procenta na 3038,3 bodu.

"Pražská burza nakonec zůstala stát těsně před březnovými rekordy, i když v průběhu dne se indexy dostaly na historická maxima," uvedl Pavel Hadroušek i burzovní společnosti Fio. Český trh se nakonec jako jediný z východoevropských burz obchodoval v záporných hodnotách, doplnil Ronald Schubert z Patria Finance.

Úterní zprávy o připravované exkluzivitě pro ČEZ v případě privatizace Severočeských dolů se potvrdily, takže akcie elektrárenského koncernu dopoledne potřetí za sebou překonaly historické maximum. V odpolední seanci ale poptávka po akciích ČEZ výrazně zeslábla, upozornil Aleš Vávra z J&T Bank. ČEZ uzavřel na 514 Kč za akcii, což znamená nárůst o 0,4 procenta.

Akcie Unipetrolu vyhnalo několik sporadických nákupních příkazů na 153 Kč, což znamenalo nárůst o 2,5 procenta. U tohoto málo likvidního cenného papíru i nevýrazná objednávka dokáže zahýbat kurzem, řekl Vávra.

"Dav z Londýna" naopak podle Hadrouška pokračoval v prodejích akcií Komerční banky, jejíž kurz tak oslabil o procento na 3135 Kč. "Realizace zisků se nevyhnuly ani přepálenému kurzu na Philip Morris, který ztratil téměř procento na 19.145 korun. Před blížícím se rozhodnutím o odkupu mírně ztrácel Český Telecom.

Celkový objem obchodů: 5,110 miliardy Kč

- akcie: 3,806 miliardy Kč

- dluhopisy: 1,304 miliardy Kč

- obchodní systém: 1,140 miliardy Kč

- ostatní obchody: 3,970 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK