Projekt Raiffeisen Styl: Inspirace pro nejlepší bydlení

14.07.2005 | , Raiffeisen stavební spořitelna
Tiskové zprávy


Raiffeisen stavební spořitelna iniciovala unikátní projekt – „Raiffeisen Styl“, v jehož rámci „Tým specialistů“ složený z renomovaných architektů a interiérový design připraví společně s odborníky na financování sérii návrhů a doporučení, jak si vylepšit bydlení. V  rámci projektu „Raiffeisen Styl“ vzniká několik variant úprav bytů, typických pro Českou republiku. Ty budou prezentovány veřejnosti, společně např. s „desaterem“, jak při úpravě postupovat, a radami, jak ji zajistit finančně.

 „Práce těch nejlepších odborníků na architekturu a bytový design je pro širokou veřejnost stěží dostupná, řada lidí navíc vzdá své představy o lepším bydlení proto, že se obávají finančního zatížení - přestože s dobrými tipy od špičkových specialistů nemusí být rekonstrukce tak nákladná, jak se zdá. Právě proto přicházíme s projektem „Raiffeisen Styl“, který přináší různé návrhy úprav typických bytů, a to společně s přehledem možných finančních variant. Doufáme tak, že tento projekt povede ke zlepšení kvality bydlení v České republice,“ uvedl Tomáš Vášáry, ředitel marketingu Raiffeisen stavební spořitelny.

Na projektu „Raiffeisen Styl“, který je ojedinělý propojením architektonického a finančního řešení, spolupracují špičky české architektury: Michal Froněk ze skupiny Olgoj Chorchoj, Eva Heyworth (Heyworth Studio/Architekti), Aleš Lapka ze společnosti ADR, Bořek Šípek (Studio Šípek) a Barbora Škorpilová ze studia Mimolimit. Za Raiffeisen stavební spořitelnu, která zodpovídá za propracování finančních variant, je v týmu Eva Jahodová, ředitelka odboru support (vývoj produktů). Členem týmu je také Petr Tschakert, šéfredaktor časopisu Moderní byt, který je mediálním partnerem projektu.

V první fázi projektu „Raiffeisen styl“ proběhl výzkum mezi veřejností, který zjišťoval, co lidi při zlepšování kvality jejich bydlení v současnosti nejvíce trápí. 73 % respondentů odpovědělo, že jejich současné bydlení neodpovídá jejich představám. Přičemž 69 % dotázaných by využilo služeb profesionálního architekta.

Za největší nedostatek svého současného bydlení považuje:

  • 44 % respondentů  stavební dispozice
  • 46 % respondentů zastaralý / nevyhovující stav technického vybavení a konstrukčních části bytu (stoupačky, jádro, okna)
  • 12% respondentů zařízení kuchyně
  • 22 % respondentů uvedlo zařízení koupelny

66 % respondentů uvedlo, že za nejdostupnější finanční produkt pro financování úpravy bydlení považují úvěr ze stavebního spoření

„Tým specialistů Raiffeisen stylu“ nyní pracuje na návrzích změn bytů typických pro Českou republiku - vzniká několik variant pro byt v panelovém domě 3+1 či 4+1, byt ve starší činžovní zástavbě a malometrážní byt o rozměru 1+1 či 1+0.

Výsledné studie budou prezentovány formou regionální road show (výstavy v nákupních centrech v deseti krajských městech České republiky), aby se dostaly k široké veřejnosti. Vedle například nákresů půdorysů, vizualizace (připravované renomovaným Studiem Horák) bude prezentován také souhrnný popis zásad pro realizaci jednotlivých úprav a možnosti finančních řešení.

Pro návštěvníky výstavy bude připravena rovněž soutěž. Ti, kteří se jí zúčastní, budou mít šanci získat úpravu svého bytu v hodnotě 100 000 Kč.

V rámci projektu bude ale také vybráno jedno zařízení, které slouží k dlouhodobému pobytu osob (nemocnice, hospic, dětský domov apod.). Pro něj tým odborníků vypracuje návrh změny jedné části interiéru tak, aby tento objekt sloužil svým klientům co nejlépe. Raiffeisen stavební spořitelna tomuto zařízení věnuje 100 tisíc Kč na úpravu interiéru podle návrhu členů „Týmu specialistů Raiffeisen Stylu.

Termíny výstav Raiffeisen Styl

Město

Nákupní galerie

Termín

Ostrava

OC Futurum

15. 8. - 28. 8.

Olomouc

OC Olympia

29. 8. - 11. 9.

Brno

OC Olympia

12. 9. - 25. 9.

Pardubice

OC Grand

26. 9. - 2. 10.

Hradec Králové

Hypernova

3. 10. - 16. 10.

Liberec

Nisa Centrum

17. 10. - 30. 10.

Teplice

OC Olympia

31. 10. - 13. 11.

Plzeň

OC Olympia

14. 11. - 27. 11.

České Budějovice

OC IGY

28. 11. - 11. 12.

Praha

Galerie Butovice

12. 12. - 23. 12.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy