Dovolená, vy a zaměstnavatel

15.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Dovolené se již rozběhly a je dobré znát, co o nich říká zákoník práce. Na co máte nárok, jestliže vás zaměstnavatel povolá zpátky do práce nebo když si dny volna nevyberete, ...

Téma týdne: Problémy na dovolené

Základní výměrou dovolené jsou čtyři týdny. Jestliže jste zaměstnán/a u zaměstnavatele, který  neprovozuje podnikatelskou činnost, pak máte nárok na dovolenou v délce pěti týdnů. Pro porovnání mají pedagogičtí a akademičtí pracovníci vysokých škol nárok na celkem osm týdnů dovolené v kalendářním roce. Za dobu čerpání dovolené vám přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku a případné naturální požitky.

Ačkoliv si dovolenou můžete naplánovat, stejně poslední slovo bude mít váš zaměstnavatel. Ten má právo dle plánu dovolených stanovit i tu vaší. Při stanovování plánu přihlíží nejenom k vaší žádosti, ale i k pracovním úkolům, které jsou potřeba splnit. Jestliže vám dovolenou stanovuje zaměstnavatel, pak vám musí termín oznámit alespoň 14 dnů předem přesnou dobu čerpání této dovolené. Je-li vám poskytnuta dovolená v několika částech, pak musí alespoň jedna část být v délce minimálně dvou týdnů, pokud se nedohodnete se zaměstnavatelem jinak.

V případě, že vás zaměstnavatel odvolá z dovolené, nebo změní její dobu, bude povinen vám uhradit vzniklé náklady. Mezi náhradu může patřit storno poplatek cestovní kanceláři, popř. uhrazení celé dovolené, jestliže ji již není možné stornovat,…

Nemůžete si v tomto roce vyčerpat svou dovolenou? Pak na ní budete mít nárok až do konce příštího roku. Jestliže vám ji ale zaměstnavatel neurčí ani do 31.10. příštího kalendářního roku,  pak ji nastoupíte dnem následujícím, tj. k 1.11. Nevyčerpáte-li ale dovolenou ani do konce příštího roku (např. z důvodu překážky v práci), pak vám na ní nárok zaniká.

Dovolenou vám může zaměstnavatel v některých případech přerušit. O jaké situace se konkrétně jedná?

  • nastoupí-li zaměstnanec během dovolené službu v ozbrojených silách nebo civilní službu
  • byl-li uznán práce neschopným pro nemoc nebo úraz 
  • ošetřuje-li nemocného člena rodiny (mimo případu, kdy určí zaměstnavatel čerpání dovolené na dobu ošetřování nemocného člena rodiny na žádost zaměstnance)
  • dovolená zaměstnankyně se přerušuje také nástupem mateřské a rodičovské dovolené a zaměstnance také nástupem rodičovské dovolené

Na náhradu mzdy máte nárok od zaměstnavatele za nevyčerpanou dovolenou v případě skončení pracovního poměru. Tato náhrada je ve výši průměrného výdělku.

Zdroj: Zákoník práce

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky