Slovenští investoři to doma nemají snadné

20.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Možnosti investování na lokálním Slovenském trhu jsou značně omezené. Akcie nejsou likvidní, fondů je málo. Jaké tedy potenciálním investorům zbývají možnosti? Snad jedině pohled do ciziny...

Téma týdne: Finanční život na Slovensku

S velikostí země jde ruku v ruce i velikost tamního kapitálového trhu. Americké burzy jsou absolutně největším trhem s cennými papíry na světě. Německo, Japonsko, Hong Kong - menší státy, ale velké burzy. Pražská burza je svojí velikostí ze středoevropského regionu velkou burzou. Slovensko a její Burza cenných papierov se na takto sestaveném žebříčku burz pohybuje hluboko pod průměrem a podle některých názorů se ani burzou nedá nazvat.  "Bratislavská burza neplní funkci kapitálového trhu a je nelikvidní," upozorňuje Radek Laštovička ze společnosti Fio.

Pro slovenské investory se tak naskýtá jediná možnost: investovat na zahraničních kapitálových trzích. Vzhledem ke členství Slovenska v Evropské unii se jim naštěstí otevírají zahraniční trhy a díky volnému pohybu finančních služeb, jednomu z pilířů jednotné Evropy, mohou na území Slovenska podnikat i zahraniční obchodníci s cennými papíry. "Tento režim umožňuje propagovat a poskytovat služby českých obchodníků na Slovensku bez schvalovacího procesu a dozoru Úradu pre finančný trh," doplňuje Lastovička.

Možnosti nabízení a propagace investičních služeb v jednotné Evropě naši zkušení obchodníci hojně a rádi využívají. "Naše společnost pořádá semináře i v Bratislavě a Slováci tvoří asi 3 % našich klientů," potvrzuje Jan Procházka ze společnosti Cyrrus. A jaké jsou skutečné rozdíly mezi českým a slovenským prostředím? Obrovské. Kapitálový trh na Slovensku není s českým vůbec srovnatelný. Slovenští obchodníci musí své aktivity zaměřit buď do střední Evropy (ČR, Polsko, Maďarsko) nebo do zahraničí (eurozóna, USA), jinak prakticky nemají šanci na lokálním trhu přežít. Na Bratislavské burze se obchoduje prakticky jen šest titulů. "Index SKSM je sice aktuálně třináctý nejrůstovější na světě (letos už přidal 21,08 %), ale zejména z důvodu nízkého počtu titulů a nevelké kvality tohoto portfolia bych doporučoval investorům se Slovensku spíše vyhnout," radí Procházka.

Také možnosti investování do podílových fondů jsou na Slovensku podstatně menší, než v Česku. Zatímco u nás má investor možnost vybrat si z více než tisíce otevřených podílových fondů, na Slovensku toto číslo nedosahuje ani 330. U nás tak oblíbené fondy zajištěné (např. click fondy od ČSOB) jsou na Slovensku ve fázi prvotního "oťukávání" ze strany investičních společností.

Slovenský kapitálový trh tedy nepatří k těm rozvinutým a tak investorům nezbývá, než hledat akcie, fondy, dluhopisy komodity a další možnosti investování v zahraničí. Dost možná, že ke vstupu do světa investic využijí spíše české, než slovenské prostředníky (obchodníky s cennými papíry).

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky