Financujeme bydlení na Slovensku

22.07.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Ať už při výběru nemovitosti dáváte přednost bytu či domu, vždy stojíte před stejným problémem – financováním. Jaké způsoby placení mají naši sousedé na výběr?

Téma týdne: Finanční život na Slovensku

Financování vlastního bydlení je věc, kterou se každý člověk zabývá minimálně jednou za život. Většinou začínáme s podnájmem a postupem času se odhodláváme k významnějším investicím. Bohužel se velice zřídka stává, že máme dostatek prostředků na okamžité uhrazení závazku. A právě v tomto okamžiku se začínáme poohlížet po jiných dostupnějších způsobech financování „střechy nad hlavou“.

Mezi základní finanční nástroje k financování bydlení v České republice řadíme dlouhodobé úvěry. Mezi nejdostupnější a tudíž i nejvyužívanější patří účelové úvěry na bydlení jakou jsou hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření. Ani na Slovensku se situace významně neliší.

Tamní hypoteční úvěr je charakterizován lhůtou splatnosti od 4 od 30 let, který je zajištěn zástavním právem k tuzemské nemovitosti. Úvěr musí být financovaný minimálně z 90 % prostřednictvím emise a prodeje hypotečních zástavních listů. Na Slovensku je devět hypotečních bank. Silnější konkurence přispívá k zlepšení podmínek pro klienty - především snižováním úrokových sazeb.

Každá fyzická osoba, která čerpá hypoteční úvěr má nárok na státní příspěvek. Výše příspěvku se každoročně určuje zákonem o státním rozpočtu. V letošním roce je však výška podpory rovna 0 %.

V nynější době jsou úrokové sazby hypotečních úvěru v České republice na nižší úrovni než u stejných produktů na Slovensku. Jednoletá fixace úrokových sazeb pro nejbonitnější klienty se zde pohybuje kolem 4 % ročně.

Tabulka: Hypoteční banky na Slovensku

Název instituce www stránky
ČSOB www.csob.sk
Dexia banka Slovensko www.dexia.sk
HVB Bank Slovakia www.hvb-bank.sk
ISTROBANKA www.istrobanka.sk
OTP Banka Slovensko www.otpbanka.sk
Slovenská sporiteľňa www.slsp.sk
Tatra banka www.tatrabanka.sk
Všeobecná úvěrová banka www.vub.sk
Ľudová banka www.luba.sk

Princip stavebního spoření na Slovensku se ve své podstatě příliš neodlišuje od pravidel v České republice. Je to také dané tím, že vycházejí ze stejného zákona, který je z roku 1992. Během let i zde ale vznikly jisté rozdíly.

Jednou z nich je i to, že už po dvou letech spoření může účastník využít naspořené prostředky včetně státní prémie na bytové účely vymezené zákonem. Po šesti letech naspořené prostředky, úroky a statní prémii lze použít bez ohledu na účel.

Účastníku stavebního spoření (fyzické osobě) se na základě písemného prohlášení poskytuje státní prémie. Tento příspěvek se poskytuje ročně po celou dobu trvání spoření na jedinou smlouvu. S účinností od 1.1.2005 se procentuální výše státní prémie bude určovat každoročně na základě výpočtu dle vzorce, který je uvedený v příloze zákona. Státní prémie za rok 2005 byla stanovena ve výši 14,5 % z ročního vkladu, maximálně však ve výši 2500 Sk za příslušný kalendářní rok.

V současné době na Slovensku působí tři stavební spořitelny.

Tabulka: Stavební spořitelny na Slovensku

Název instituce www stránky
ČSOB stavebná sporiteľňa www.csobsp.sk
Prvá stavebná sporiteľňa www.pss.sk
Wüstenrot stavebná sporiteľna www.wustenrot.sk

Dle Hospodářských novin Evropská komise zahájila půlroční odbornou debatu o tom, zda má cenu sjednocovat evropský trh s hypotečními úvěry. Pokud dospěje k závěru, že takový krok by byl prospěšný pro spotřebitele a vyhovoval by i bankám a finančním ústavům, navrhne příští rok konkrétní legislativu. Hypoteční úvěry představovaly na konci roku 2003 asi 44 procent hrubého domácího produktu EU. Z 99 procent šlo o dohody, které spotřebitelé uzavřeli s domácími věřiteli. Trh je podle EK roztříštěný, podmínky se v jednotlivých členských státech výrazně liší. Zelená kniha obsahuje sérii stěžejních otázek - zda by kroky ke sjednocení trhu vedly k většímu výběru pro spotřebitele, jak informovat lidi o nabídce v jiných zemích, jak sladit pravidla pro informování o hypotékách, pro výpočet úroků a dalších poplatků.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky