Nabídka sportovních aktivit je široká

15.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Není snadné udržet děti po celý den ve školní lavici. Toužebně očekávají poslední zazvonění a hurá pryč ze školy. Ale i odpoledne je dítě třeba zabavit. Co třeba sport?

Téma týdne: Kolik stojí začátek školního roku

Začátek školního roku se blíží mílovými kroky a rodiče se musí připravit na vedlejší výdaje, které s sebou vstup jejich ratolesti do školského zařízení přináší. A nejde pouze o penál, sešity či aktovku. Další výdaje jsou spjaty se zájmovými kroužky. Dnes se zaměříme na pohybové aktivity a možnosti sportovního vyžití.

Sportem ku zdraví
Každý rodič chce pro svého potomka to nejlepší. Dítka se snažíme vést ke zodpovědnosti a samostatnosti. Po skončení vyučování se nabízí prostor k různým vylomeninám. Aby dítě nezvlčilo, je vedle školních povinností a aktivit nutné přemýšlet i o aktivitách mimoškolních.

Vedle rozvoje dovedností motorických (např. keramický kroužek) a ducha hudebního (u nemuzikálních dětí můžeme hudbu nahradit aktivitami přírodovědeckými) bychom měli děti zaměstnat i pohybem. V současnosti se nabízí, ať už v rámci školní družiny nebo prostřednictvím Domů dětí a mládeže, široká paleta možností, jak v dítěti rozvíjet fyzickou sílu a sportovního ducha a zároveň odčerpat část přebytečné energie.

Kolektiv nebo samostatnost?
Míčové hry, lehká atletika, plavání, florbal, šachy, karate. To je pouhá hrstka z nepřeberného množství sportů, na které se může dítě dát. Nic však není zadarmo. Ať si dítě vybere některý z kolektivních sportů či dá přednost sportu individuálnímu, musíte počítat s výdaji v podobě zaplacení jednorázového poplatku a propriet potřebných k provozování vybraného sportu.

Sportovní kroužek Roční příspěvek Věková
hranice
Skateboard 500 Kč bez omezení
Horská kola 500 Kč od 10 let
Stolní tenis 600 Kč od 8 let
Biatlon 600 Kč 10 - 16 let
Baseball 600 Kč chlapci od 9 let
Plavání 700 Kč 7 - 15 let
Potápění 800 Kč od 12 let
Košíková 1000 Kč 10 - 12 let
Střelba 1100 Kč bez omezení

Zdroj: http://www.ddmhradek.cz/


Jak je vidět z předcházející tabulky, v případě ročního příspěvku nejde o nikterak horentní sumy, které by narušily chod domácnosti a rodinný rozpočet. Ovšem výbava ke sportu nezbytná se diametrálně liší právě v závislosti na druhu aktivity. U míčových sportů si dítě vystačí s vhodným oblečením a obuví a dal by se zařadit do těch méně nákladných, stejně jako atletika či šachy. Podstatně horší to bude u zimních sportů, jako např. hokej nebo lyžování, kde se náklady na vybavení mohou vyšplhat do desetitisíců.

Rada na závěr
Vyzkoušejte co vaše dítko baví. Nemá-li sportovního ducha, může se věnovat hudbě či jazykům. A pokud je pohybově nadáno, nenuťte ho do sportu, ve kterém jste se snažili prosadit vy. Nechte dětem volnost v rozhodování.


Další finanční tipy a triky naleznete na
www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky