Ceny amerických akcií se zvyšují, pomáhá levnější ropa a AIG

10.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. srpna (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování zvyšovaly a trh získával podporu v nižších cenách ropy. Pomohlo rovněž sdělení pojišťovny AIG, která v noci informovala o čtvrtletním hospodaření. AIG také uvedla, že mezi klienty získává ztracenou důvěru.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.702 bodů a proti předchozímu závěru byl vyšší o 0,8 procenta. Index technologického trhu Nasdaq Composite měl půlprocentní zisk a vystoupil na 2184 bodů, index S&P 500 byl silnější o 0,8 procenta na 1241 bodech.

Přední světová pojišťovna AIG vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 3,99 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst asi o 50 procent. Ústavu pomohl růst aktivit v odvětví finančních služeb a návrat důvěry klientů. Pověst pojišťovny doznala značných šrámů v důsledku vyšetřování několika účetních podvodů.

Ceny ropy na světových trzích dnes pokračovaly v růstu, ale po zveřejnění zprávy o stavu zásob v amerických skladech začaly klesat. Pokles ale netrval dlouho a ceny se brzy vrátily k růstu. Barel americké lehké ropy se ale prodává za méně než 64 dolarů, i když v úterý vystoupila na nový rekord 64,27 USD.

Zvyšují se i ceny akcií finančních ústavů. Těm většinou škodí každé zvyšování úrokových sazeb, investoři jim ale nyní dávají přednost v naději, že cyklus zvyšování úroků v USA se už chýlí ke konci. V úterním sdělení americké centrální banky totiž nezazněly obavy z inflace tak silně, jako po předchozím zvýšení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK