MfD: Investicí do švýcarské firmy Helvag přišli Češi o stamiliony

11.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. srpna (ČTK) - Zhruba 1200 lidí pravděpodobně přijde o vklady v celkové výši 300 milionů korun, které investovali do nemovitostí švýcarské společnosti Helvag. Firma OVB Allfinanz, která obchody zprostředkovávala, přiznala, že možnost návratu peněz klientům je velmi malá. "Bude to největší skandál v prodeji finančních produktů za poslední dva tři roky od krachu KTP Quantum," sdělil Mladé frontě Dnes náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Podle Prouzy celá kauza odhalila slabiny na tuzemském kapitálovém trhu. Své peníze podle listu ztratila i zastupitelstva některých obcí, které se projektu rovněž účastnily.

Společnosti Helvag začali lidé svěřovat peníze v roce 1998. Firma nabízela zhodnocení až sedm procent. Minimální vklad byl 200.000 korun a dalších 10.000 korun činil vstupní poplatek. Peníze měly být použity na rozjezd a provoz sítě steakových restaurací ve Švýcarsku.

Helvag si najala firmu OVB, která školila své zástupce v duchu, že se jedná o jednu z nejbezpečnějších investic. Nicméně v červenci letošního roku začala OVB rozesílat svým obchodním zprostředkovatelům dopisy, ve kterých je informovala o spáchání podvodu s kapitálovými vklady a varovala je, že i na prostředníky mohou být podány žaloby.

OVB se ve všech svých vyjádřeních přitom od odpovědnosti za škodu distancuje. Někteří klienti proto na ni podali žalobu. Argumentují tím, že o mnohých rizicích nebyli vůbec vyrozuměni a smlouvy podepisovali a ujištěním, že jejich vklady jsou pojištěné.

Zpráva o krachu společnosti Helvag vyšla podle MfD najevo již v roce 2002. Znejistělým vkladatelům však OVB stále tvrdila, že celá situace je v naprostém pořádku a že se o své peníze nemusí strachovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK