Nezanedbávejte výuku jazyků

16.08.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Stále více lidí se rozhoduje, že běžnou výuku cizích jazyků svých dětí ve školách doplní některým z nabízených druhů doučování. Proto jsme zjišťovali, kolik vás tato investice bude stát.

Téma týdne: Kolik stojí začátek školního roku

Mluvit alespoň jedním cizím jazykem je v dnešní době nutností. Při hledání práce se podmínka aktivní znalosti angličtiny nebo němčiny stala standardem. Při cestování do zahraničí s češtinou také bohužel nevystačíme. Co můžeme dělat pro to, abychom si dveře do světa dokonale nezavřeli? Odpověď je jednoduchá – učit se, učit se a učit se.

Určitě se shodneme na tom, že se s výukou vyplatí začít už v útlém věku. Děti si cizí jazyky osvojují obdivuhodně rychle, na druhou stranu je problém v tom, že je při delším nepoužívání rychle zapomínají. Naštěstí je v dnešní době spousta škol, které se věnují výuce všech věkových kategorií.

Vyberte si z nabídky!

Pokud uvažujete o tom, že necháte dítě studovat jazyky, nejdříve se musíte rozhodnout, kterou řeč vyberete. Kromě populární angličtiny a němčiny se v nabídce většinou objevuje i francouzština, italština, španělština nebo ruština. V každém případě je potřeba brát v úvahu všechny jazyky, protože už dávno neplatí, že například ruštinu vůbec nevyužijeme. Dokonce se stává, že některé firmy přímo vyžaduji znalost ruského jazyka, což vzhledem k velikosti tržního potenciálu není vůbec k divu.

Kolik nás to bude stát?

Další rozhodování spočívá ve výběru instituce, která bude vaši ratolest učit. Nabízí se vám více variant. Asi nejúčinnější, ale také nejdražší verzí jsou soukromé hodiny. Připravte se, že za jednu návštěvu lektora zaplatíte kolem 200 Kč.

Další možností jsou soukromé jazykové školy, které pořádají kurzy pro různé úrovně znalostí. Sehnat „jazykovku“ není problém – stačí si vzít Zlaté stránky nebo se podívat na internetu. Problémem je ovšem sehnat kvalitní instituci. V tomto případě je dobré si zjistit dobu působení na trhu, počet zaměstnanců a hlavně doporučení od lidí, kteří už mají zkušenosti s danou školou. Cena, kterou za půlroční kurz zaplatíme záleží především na intenzitě výuky a počtu studentů ve skupinách. Jedna hodina v průměru vychází v rozmezí od 70 do 140 Kč.
 
Nejlevnější variantou bývají kurzy, které pořádají základní školy nebo domy dětí a mládeže. Zajisté se vyplatí zjistit si, zda v daných institucích pořádají tyto kroužky, protože za semestr v průměru zaplatíte průměrně 500 – 1000 Kč.

Rada na závěr

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob výuky vašich ratolestí, pamatujte, že investice do dětí se většinou vyplácí a hlavně si vzpomeňte na hodiny, které jste strávili nad slovíčky, protože v pozdějším věku to jde přece jenom trochu hůř.

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky