Šetříme s tarifem mobilního telefonu

01.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Který tarif je nejlevnější? S kým nejvíce ušetříte? Jak je to s přenositelností čísla a co na nás operátoři chystají tento podzim? Hledejme odpovědi na tyto otázky v dnešním Fintriku.

Téma týdne: Telefonujte levněji

Miliardové tržby mobilních operátorů neznamenají nic jiného, než že stejné miliardy jsme všichni ochotni za telefonování utrácet. To je smutné když si představíme, že jedinou výhodou (a zároveň nevýhodou) je naše čtyřiadvacetihodinová přítomnost na jednom telefonním čísle. Mít mobil je prostě in. Je to nutnost. Dítko chodící do 7. třídy základní školy a nemající mobilní telefon je v kolektivu terčem posměchu. U "dospěláků" by to mohlo být naopak: hrdina je ten, kdo mobilmánii ještě nepodlehl a telefon si nekoupil. Šetří tak vlastní peníze.

Tento týden ve Fintricích hledáme nejlevnější možnosti telefonování. Pevné linky jsou na ústupu, alternativní operátoři pevných linek živoří na pokraji propasti krachu a provozovatelé mobilních sítí GSM doslova chrochtají finančním blahem. Jak je to s klasickými tarify mobilů?

V době startu mobilů sítě GSM ve druhé polovině devadesátých let minulého století lákali (tehdy dva, třetí se přidal později) operátoři na předplacené karty. Pochopili, že masové rozšíření mobilů bude záviset na rychlosti od okamžiku koupě přístroje k prvnímu telefonování. Sepisování smluv, prověřování bonity klienta, volací zálohy... To vše by bylo složité a zdlouhavé. Předplacené karty hrály prim, byť cena hovoru byla vyšší, než u "paušálních zákazníků". Myšlenka nalákání na předplacenou kartu a postupné "donucení" zákazníka přejít na tarif se sepsanou smlouvou na dva roky byla jistě dobrá, ale rychle se od ní odstoupilo. Předplacené karty existují paralelně vedle tarifů, nikoho nepohoršují a zákazníci jsou jistě spokojeni.

Podívejme se ale blíže na tarify operátorů provozujících sítě Eurotel, T-Mobile a Oskar. V žádném případě nemůžeme a nechceme porovnávat jeden tarif s jiným. Na to jsou specializované portály. Na Finance.cz vám šetříme peníze jinak, proto nezapomínejte na základy:

  • Nejvíc ušetří ten, kdo mobil nemá
  • Když už mobil máme, nepoužíváme ho zbytečně
  • Nejvíce ušetříme, když se nebudeme připojovat na internet, nebudeme stahovat zbytečné vyzváněcí melodie ani obrázky na display
  • Zapomeneme na nesmyslné posílání MMS obrázků kamarádům z hospody do hospody
  • S předplacenou kartou (Oskarta, Go, Twist) utratíte téměř vždy více, než s tarifem

Oskar se obecně považuje za nejlevnějšího mobilního operátora. Daní ze nízkou cenu je stále nedostatečné pokrytí celého území Česka (V obci Kálek u Chomutova se s Oskarem určitě nedovoláte). Ostatní služby jsou na srovnatelné úrovni. Cena SMSky je u tarifů Oskara 1,- Kč a paušály od 50,- Kč měsíčně. Za nejnižší paušál nedostanete žádné volné minuty a volat budete za 5 korun za minutu.

U T-Mobilu za nejnižší paušál 190 korun získáte 30 minut zdarma, volat budete za koruny 4 do vlastní sítě (za 6 do ostatních) a SMSku pošlete za korunu sedmdesát.

Nejstarší Eurotel má nejlevnější paušál nastaven obdobně jako T-mobil: měsíčně pravidelně zaplatíte 180 korun, k tomu dostanete 30 volných minut, SMSku za 1,90 a do vlastní sítě budete volat za 4,30 (do ostatních za 6,70).

Na první pohled je vidět, že základním kritériem při rozhodování o tarifu bude četnost volání do vlastní a ostatních sítí. Máte-li většinu rodiny, známých, spolupracovníků u Oskara, pravděpodobně si nekoupíte Eurotel. Na druhou stranu pokud chcete volat všude stejně levně (draze?) a skladba adresátů vašeho volání je mezi operátory rozložena přibližně stejně, pravděpodobně zvolíte Oskara.

Blíží se podzim a ten by podle odborníků na mobilní komunikaci měl být ve znamení silného boje o zákazníka. Nový vlastník Oskara světová jednička Vodafone se určitě nespokojí s posledním místem v žebříčku aktivních SIM karet a na trh se vrhne s dravostí jemu vlastní. Zajímavé také bude faktické nastartování služby plné přenositelnosti čísla od jednoho operátora na jiného. Tato služba, byť bude pravděpodobně zpoplatněna, by mohla ceny lehce stlačit směrem dolů. Vybírejte svůj budoucí tarif pečlivě! 

Poznámka: ceny uvedeny bez DPH 19 %
Zdroj: internetové stránky Eurotel, Oskar, T-Mobile

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky