Studenti, tarify, telefony

06.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Nejen žákům základních škol, učňům a středoškolákům začíná v září škola. Také většina škol vysokých začíná koncem září. Mobil už má dnes skoro každý. Hledáte vhodný studentský tarif?

Téma týdne: Nový semestr začíná

Tématu volby vhodného tarifu od zvoleného mobilního operátora jsme se věnovali v tomto článku minulý týden. Dnes se podíváme na to, zda operátoři správně lákají tu nejperspektivnější cílovou skupinu - studenty vysokých škol.

Student je většinou sociální případ. Je mu více než dvacet let, našetřeno nemá nic, vydělává si příležitostně na brigádách a většinu volného času tráví v knihách a studuje. Když školu končí je mu i pětadvacet, pořád nemá nic a hledá práci. Jediné co má je naděje. Naděje, že vše v budoucnu bude jinak. Čas v knihách se přeměnil ve znalosti a dovednosti a čeká ho skvělá budoucnost. Snad ano. Pro banky a třeba také mobilní operátory by měl být takový mladý člověk perspektivní už za doby studia a měli by si ho "zaháčkovat" co nejdříve. Některé banky to tak chápou, někteří operátoři také.

Někteří operátoři jsou o své dokonalosti natolik přesvědčeni, že pro studenty nic speciálního nepřipravují. "Potřeby studentů by měly pokrýt naše standardní tarify," prohlásila pro Lidové noviny Zuzana Doležalová z Oskara. No nic, co se dá dělat.

T-Mobile sice pro studenty speciální nabídku má, ale o jeho výhodnosti v porovnání s klasickými tarify vlastními nebo konkurenčními (k Oskarovi i Eurotelu) by se s úspěchem dalo pochybovat. Za paušál 226,10 měsíčně dostanete sice 50 volných minut do všech sítí, ale pouze 30 SMS zpráv a to pouze do sítě vlastní. Cena za běžné volání je nastavena poměrně nepřehledně: do sítě T-Mobile a na pevné linky voláte ve dne za 4,17 (v noci za 2,26 Kč), do ostatních mobilních sítí ve dne v noci za 5,36 Kč. Takže si musíte bedlivě hlídat nejen kam voláte, ale zároveň v kolik voláte. Po deváté večer je volání na pevnou a do T-Mobile skoro o 50 % levnější.

Eurotel s jeho tarifem Pohoda pochopil evidentně nejlépe, kdo je to student a jak si ho má získat. 100 volných SMSek a 40 volných minut to vše za paušál 178,50 je na první pohled dobrou nabídkou. Každá další SMSka nad 100 volných pak studenta přijde na 1,43 koruny a nadlimitní volání 4,17 do vlastní sítě a 5,95 korun za minutu do sítí ostatních.

Zdání však může klamat. Tarif, který se na první pohled zdá výhodný se může snadno stát drahým a naopak. Namodelovat všechny teoretické možnosti volání s různými operátory do různých sítí v různé době a s různými tarify je téměř nemožné. Vybírejte svého "dodavatele" mobilních telefonních služeb pečlivě!

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky