Studente, založ si konto!

09.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jedním z kroků k získání nezávislosti mladého člověka je založení vlastního konta. V dnešním fintriku se dozvíte, jaká je aktuální nabídka studentských účtů a jaké výhody mohou studenti využít.

Téma týdne: Nový semestr začíná

Banky se v rámci konkurenčního boje nesnaží pouze udržet stávající zákazníky, ale především přilákat nové. A pokud se jim podaří ulovit mladého člověka, mohou být rády dvojnásob. Studentík zřizující si bankovní účet může být pro bankovní ústav zárukou budoucích příjmů po dlouhou dobu. Proto banky ve snaze vychovat si potenciální klienty nabízí studentům produkty se zvýhodněnými poplatky a sazbami. V dnešním fintriku se zaměříme právě na studentská konta jednotlivých bank a jejich výhody.

Rodinná pouta 
Téměř každý student vysoké školy již má nejedno studentské konto. Jeho uzavřením získává určitou nezávislost na rodičích, kdy se musí sám postarat o své finance a věnovat více pozornosti a péče než doposud.

Jak již sám název vypovídá tyto produkty jsou určeny studentům (a to nejen vysokých škol a vyšších odborných, ale i středních). Proto základní podmínkou při uzavírání smlouvy s bankovním ústavem je předložení potvrzení o studiu. Pak už většinou stačí mít platný doklad totožnosti a nic by nemělo bránit jeho založení.

Nižší poplatky, vyšší úrok
Zřízení konta je u všech bankovních ústavů bezplatné, nulové či minimální poplatky stojí jeho vedení. Cenově zvýhodněny bývají i ostatní služby, např. výběry z bankomatu, uskutečněné platby, kanály přímého bankovnictví, apod. Za zmínku stojí i vyšší úročení kladného zůstatku na účtu, standardem bývá i platební karta, kterou klient získává zdarma ke svému účtu.

Do mínusu bez problémů
Další nezanedbatelnou výhodou, kterou s sebou studentské účty přináší, je možnost kontokorentu, tj. záporného zůstatku na účtu. Právě jeho čerpání nutí studenty k vyšší odpovědnosti v podobě starostí s jeho řádným a včasným splacením. „Jít do mínusu“ však mohou pouze klienti, kteří dosáhli plnoletosti, což pro naprostou většinu vysokoškoláků není nesplnitelná podmínka. Další požadavky jsou rozdílné, některé banky požadují vlastní příjem či ručitele, jiné nikoliv.

Nadstandardní výhody
Kromě zvýhodněných poplatků či úrokových sazeb nabízí některé banky i zajímavé bonusy:

  • Česká spořitelna poskytuje každoročně příspěvek 200 Kč na kartu ISIC.
  • Komerční banka připíše každý rok 333 Kč na účet studenta v případě, že jednou měsíčně použije svou platební kartu a provede bezhotovostní transakci. Dále nový klient získá slevovou kartu EURO<26, se kterou její držitel získává slevu na vstupném, ubytování či při jiných příležitostech.
  • Pokud si založíte studentské konto u Živnostenské banky a budete jej 6 měsíců používat, máte nárok na kartu ISIC na jeden rok zdarma.

Bonus jedničkářům
V minulosti Česká spořitelna slibovala studentům, kterým se podaří prospět s vyznamenáním a získat červený diplom, prémii v hodnotě 10 000 Kč. Jelikož však podmínky nebyly zcela jasně vymezeny, využívali této možnosti nejen studenti magisterského (pětiletého) studia, jak spořitelna původně zamýšlela, ale i studia bakalářského (tříletého). V současné době od tohoto kroku Česká spořitelna upustila a zakladatelům studentského konta Student+ nebude prémie za červený diplom vyplácena. Nárok na něj však stále mají ti studenti, kteří uzavřeli u tohoto bankovního ústavu účet před datem 1. 4. 2003 (tj. formát účtu Sporostudent).


Tento fintrik poukazuje pouze na část výhod, které jsou studentům poskytovány. Více informací o studentských účtech naleznete na těchto stránkách.


Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky