Nechte nemovitosti vydělávat

04.11.2005 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Máte peníze, které vám leží na účtech a zrovna moc nevydělávají? Nemáte důvěru v riskantnější finanční instrumenty? V tomto případě se můžete rozhodnout pro investici do nemovitosti.

Primárně kupujeme nemovitosti kvůli zajištění bydlení. Největší problém se sehnáním dostatku finančních prostředků mívají mladí lidé, kteří si ještě nestačili naspořit dostatečné množství peněz. Jsou však i opačné případy, kdy rodiny (nebo i jednotlivci) mají nadbytek prostředků a rozhodují se kam je bezpečně umístit.

Pokud člověk v minulosti přišel o úspory investováním do „zaručeně výhodných“ produktů, asi těžko se rozhodne znovu investovat do některého z finančních instrumentů kapitálového nebo peněžního trhu. Na druhou stranu většinou víme, že ponecháním peněz na termínovaném vkladu (nedej bože běžném účtu) dáváme volnou ruku inflaci, aby postupně požírala naše těžce vydělané finance.

Jednou z možností jak naložit se svými úsporami je investice do nemovitosti. Než se však pro takovýto krok rozhodneme, měli bychom si ujasnit pár základních kritérií.

  • Výše požadované investice
    Podle výše disponibilních prostředků se můžeme rozhodnout pro investici do jedné nebo více nemovitosti či velkých realitních projektů.
  • Forma návratnosti investice
    Při investici je důležité si uvědomit, zda chceme, aby nám nemovitost „vydělávala“ či ne.
  • Využití nemovitostí
    Dalším kritériem je fakt, zda si přejeme danou nemovitost využívat či nikoliv.

Po zodpovězení základních otázek jsme většinou schopní určit, zda budeme investovat do nemovitostí rezidenčních (byty, domy, pozemky...), komerčních (kanceláře, sklady, hotely...) nebo přímo do developerských projektů.

Investice do bytu

Vzhledem k finanční náročnosti investic, je pravděpodobné, že se většina lidí rozhodne pro koupi rezidenční nemovitosti. Proto se v dalším textu budeme zabývat okolnostmi, které nás zajímají při koupi bytu. Zejména to budou faktory, které ovlivňují samotnou cenu – typ vlastnictví, lokalita a kvalita.

  • Typ vlastnictví

Současná právní úprava rozeznává tři typy vlastnictví nemovitosti. Jedná se o byty nájemní, družstevní nebo byty ve vlastnictví.

Nájemní byt máme možnost využívat díky nájemní smlouvě. Majitelem bytu může být stát (obecní byt) nebo jiná soukromá osoba. Tyto byty nelze prodávat (ani nájemné smlouvy). Takovéto jednání je nezákonné.

U družstevního bytu je vlastníkem bytu družstvo a užívání bytu je potvrzené nájemní smlouvou. Uživatelé bytu jsou však současně členy družstva a tím pádem jim přísluší právo na užívání konkrétného bytu. Ze stanov družstva se pak dále dozvíme za jakých podmínek lze byt převádět na jiné osoby či ho dále pronajímat.

Pokud vlastníme byt jsme zapsání jako majitelé bytu i v katastru nemovitostí. Majitel bytu v tomto případě může nakládat s bytem svobodně dle své vůle.

  • Lokalita a kvalita

Tyto dva faktory velice významně ovlivňují cenu bytu. Za „dobrou adresu“ musíme připlatit, je ale pravděpodobné, že v případě pronájmu nemovitosti tržní nájemné bude tyto rozdíly kompenzovat. Při koupi bytu bychom si určitě měli dávat pozor i na infrastrukturu a budoucí územní plány. Není dobré investovat miliony do bytu, který je nyní v klidné lokalitě, ale za pět let zde bude vést železniční koridor.

Pod pojmem kvalita si představujeme celkový stav bytu. Základní rozhodnutí spočívá ve výběru nového či staršího bytu. U nového bytu máme jistotu, že nebudeme muset vydávat další prostředky na opravy, které v případě koupě staršího bytu jsou více než pravděpodobné. Proto je dobré konzultovat stav bytu s odborníkem, který by nám i přímo odhadl náklady na rekonstrukci.

Zdroj: www.bluletter.cz

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ