Americké akcie dopoledne díky levnější ropě rostly

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 11. listopadu (ČTK) - Americké akcie v pátek dopoledne rostly třetí den za sebou díky tomu, že se cena americké ropy drží pod 58 dolary za barel. Na akciovém trhu polevily obavy z negativního dopadu vyšších cen energií na firemní zisky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času vzrostl téměř o čtvrt procenta na 10.664,3 bodu. Index trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o 0,16 procenta na 2200,3 bodu. Americká ropa zlevnila na 57,55 dolaru za barel. Přispěl k tomu nárůst rezerv ve Spojených státech v uplynulém týdnu.

Náladu na trhu zlepšil i počítačový Dell. Společnost oznámila, že má v úmyslu odkoupit zpět vlastní akcie nejméně za 1,7 miliardy dolarů. Ve čtvrtek přitom Dell předpověděl mírně horší tržby na čtvrté čtvrtletí, než očekávali analytici.

"Investoři se soustředí na akcie technologických firem, zejména na velké tituly," uvedl jeden z obchodníků. Vedle Dellu jmenoval i výrobce mikroprocesorů Intel a softwarový Microsoft. "Tyto společnosti byly v porovnání s mnoha malými firmami dlouhou dobu podhodnoceny," připomněl obchodník.

Aktivita na trhu je dnes slabší. Mnozí zůstali doma, protože Spojené státy slaví Den veteránů na počest všech příslušníků ozbrojených sil, kteří se aktivním způsobem podíleli na některé z válek vedených Spojenými státy. Dnes se proto také neobchoduje s americkými vládními obligacemi, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK