Americké akcie zakončily týden růstem, dolar mírně klesá

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 13. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pátek zvyšovaly a zakončily tak poměrně úspěšný týden, na jehož konci se hlavní index ocitl na nejvyšší úrovni za tři měsíce. Za růstem akcií stojí především mírnější ceny ropy a také klesající kurz dolaru.

Dow Jonesův index průmyslových akcií se zvýšil o 45,94 bodu a den uzavřel se ziskem v rozsahu 0,43 procenta na úrovni 10.686,04 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 5,79 bodu a den zakončil vyšší o 0,26 procenta na 2202,47 bodu. Index S&P 500 vzrostl o 0,31 procenta na 1234,72 bodu.

Nižší ceny ropy pomohly průmyslových podnikům jako je Alcoa, nebo koncern United Technologies. Zvyšovaly se i ceny některých technologických firem a vzhůru zamířil i Dell Computer, i když v předchozím obchodním dnu klesal kvůli horším výsledkům. Firma ale oznámila masivní odkup akcií, což investory přilákalo zpět.

Za celý týden Dow Jonesův index zpevnil o 1,5 procenta, stejně jako index Nasdaq. Zisky indexu S&P 500 dosahují přibližně 1,2 procenta. "Myslím, že trend je teď zcela jasně rostoucí," podotkl ředitel obchodování CIBC World Markets Dan McMahon.

O více než čtyři procenta zpevnily akcie General Motors, protože podnik s odborovou organizací United Auto Workers uzavřel novou dohodu o financování zdravotní péče zaměstnanců. Ti si začnou část nákladů hradit sami, což automobilce ušetří asi jednu miliardu dolarů ročně na nákladech.

Na devizovém trhu se zastavil kurz dolaru, který v posledních dnech prudce zpevňoval. V pátek se ve Spojených státech slavil Den veteránů a objemy obchodů byly celkově nižší. Obchodníci toho využili k inkasu zisků z předchozího růstu a měnu prodávali. Její kurz tak mírně klesl.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,1727 USD a oslabil tak z předchozích 1,1685 USD, kde byl ve čtvrtek. K japonskému jenu klesl na 117,85 ze 118,22 JPY, ale euro vůči jenu zůstalo prakticky beze změn na 138,23 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK