Textilka Bekaert přesouvá výrobu do ČR a Turecka

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 13. listopadu (zpravodaj ČTK) - Belgický výrobce textilu Bekaert Textiles se rozhodl přesunout část výroby do České republiky a Turecka. V Belgii kvůli tomu uzavře dva závody a propustí 440 pracovníků. Přesun výroby je způsobený asijskou konkurencí a měl by být dokončen v roce 2008, uvedl časopis Focus on Flanders.

Zatímco v České republice již textilka působí v Plandrech na Jihlavsku prostřednictvím své dceřiné společnosti Bekaert Textiles CZ, v Turecku chce postavit zcela nový závod.

V obou zemích bude společnost vyrábět povlaky na matrace, které dosud dělá v belgickém Waregemu, a dále záclonovou tkaninu, textilní materiály pro dětské kočárky a textilní tapety, jejichž výrobě je dnes soustředěná ve městě Oudenaarde.

Důvodem propouštění a přesunu na východ jsou podle firmy stále obtížnější podmínky na belgickém trhu. Stejně jako další textilní společnosti po celé Evropě nedokáže konkurovat levným dovozům z Asie.

Společnost dosud zaměstnává přibližně 1700 pracovníků a její roční tržby činí asi 150 milionů eur (tři miliardy Kč). Starší ze stovek pracovníků, které čeká propouštění, paradoxně po firmě chtějí, aby s uzavřením závodu neotálela. Belgická vláda totiž připravuje zpřísnění odchodu do předčasného důchodu; podle současných podmínek by řada z nich mohla dostat nárok na penzi již 52 let.

Dříve tradiční textilní sektor rychle ustupuje i v České republice. Textilní, oděvní a kožedělný průmysl zaměstnával ještě před deseti lety asi 150.000 pracovníků, zatímco nyní je to přibližně 70.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK