USA chtějí od kartelu OPEC stabilní zásobování

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DUBAJ/RIJÁD 13. listopadu (ČTK) - Spojené státy vyzvaly členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby udržovali stabilní dodávky ropy na trh. Mají tak prý činit i za situace, kdy se očekává přechodný pokles dynamiky růstu globální poptávky. Řekl to šéf amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) Guy Caruso, ale stejný požadavek vznesl rovněž ministr energetiky Sam Bodman.

Ministr na své první cestě po zemích Blízkého východu členům kartelu v oblasti Perského zálivu řekl, aby pokračovali v plánech na rozšíření těžebních kapacit. Pokles dynamiky růstu poptávky po ropě totiž podle odhadů nebude trvat věčně a Spojené státy chtějí ujištění, že bude dostatek ropy i v budoucnu.

"Řekl bych, že je naším cílem, aby byl trh i nadále adekvátně zásoben. Kolem poptávky panuje řada nejistot a proto je nejlepší, aby si trh sám řekl, kolik ropy chce," řekl Caruso. Podle analýzy úřadu EIA prý není nutné omezovat těžbu v obavách, že by se mohla cena ropy kvůli slabší poptávce začít výrazněji snižovat, napsala agentura Reuters.

Cena americké lehké ropy koncem srpna překročila 70 dolarů za barel, ale od té doby klesá. Nyní se pohybuje kolem 58 dolarů a v jejím poklesu se z části odráží zklidnění situace po hurikánech a také skutečnost, že Američané jsou schopni zvyšovat zásoby ropy a klíčových paliv. Analytici ale tvrdí, že jakmile se ochladí, bude se více čerpat i topný olej a zemní plyn, což zřejmě způsobí růst cen.

Saúdská Arábie dnes sdělila, že má nadále v úmyslu pokračovat ve zvyšování těžebních kapacit. Země je největším vývozcem ropy na světě a nyní těží asi 11 milionů barelů ropy denně. Do roku 2009 by ale chtěla kapacity zvýšit zhruba na 12,5 milionu barelů denně. Bývalý šéf státní ropné společnosti Aramco řekl, že země je s plánem pozadu, ministerstvo energetiky to ale odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK