Sony BMG zastavuje výrobu kompaktů s protikopírovacím softwarem

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


AMSTERDAM 13. listopadu (ČTK) - Nahrávací společnost Sony BMG se rozhodla ustoupit kritice a přestane vyrábět kompaktní disky s kontroverzním softwarem, který znemožňuje kopírování těchto hudebních nosičů. Firma byla za tento postup kritizovaná ze všech stran, hlavně od svých vlastních zákazníků. Zatím ale není jasné, jak dlouho zůstane rozhodnutí v platnosti.

"V rámci preventivních opatření společnost Sony BMG přechodně zastavuje výrobu kompaktních disků s technologií XCP," píše se ve zprávě vydavatele.

Náhlé rozhodnutí má zcela konkrétní důvod. Ve čtvrtek se totiž poprvé objevil virus, který využívá protikopírovacího softwaru Sony BMG k tomu, aby se nepozorovaně zabydlel v počítači a pak ho poškodil.

Před pár dny se objevil případ, kdy jeden z hackerů rozeslal velké množství e-mailů s příponou, na kterou když se klikne, nainstaluje do počítače takzvaný malware. Ten funguje zhruba jako trojský kůň. Vypadá jako žádoucí program, ale po jeho instalaci v počítači umístí jiný software, většinou škodlivý.

Malware vyřadí z činnosti firewall počítače a dovolí tak, aby se do něj dostal hacker. Sony BMG na incident zareagovala tím, že vydala opravný program, který je možné stáhnout z jejích webových stránek www.sonybmg.com.

Sony BMG je společným podnikem japonského koncernu Sony a německé mediální společnosti Bertelsmann AG. Svou technologii XCP firma využívá u řady děl, včetně alb od nejznámějších interpretů. Mluvčí Sony BMG nesdělila, na kolika nosičích je protikopírovací software nainstalovaný, ale prý jde o omezený počet.

Software proti pirátskému kopírování se po spuštění CD sám nainstaluje, avšak ne vždy. Nespouští se na počítačích Macintosh, ušetřeny jsou i přehrávače CD a DVD. Sony BMG je ale kvůli tomuto softwaru pod palbou kritiku, protože někteří lidé používají CD na počítačových sestavách.

Kritici většinou upozorňují na to, že člověk, který si CD koupí, má právo si pořizovat kopie a obsah kompaktu umístit na svém počítači a pracovat s ním. Na počítačích s operačním systémem Windows je však použití CD se softwarem proti kopírování značně omezeno.

Nespokojení zákazníci minulý týden na společnost Sony podali v Kalifornii hromadnou žalobu. Rozlítilo je zjištění, že software proti kopírování se nainstaluje v kořenovém adresáři počítače a v něm skryje i všechny příbuzné soubory. Odstranění softwaru je pak velmi nebezpečné. Sony o tom spotřebitele nikde neinformuje.

Britský výrobce antivirových programů Sophos nabídl, že lidem dodá technologii, která protikopírovací software Sony BMG vyřadí z činnosti. Proti nežádoucím vlivům softwaru nabídla ochranu také společnost Check Point. Sony BMG si za technologií stojí a nadále ji chce využívat údajně jako účinnou ochranu hudebních děl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK