Česku hrozí další arbitráž, německý občan žádá 350 mil. Kč

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. listopadu (ČTK) - Česku hrozí další arbitráž. Německý občan Gerhard Gromann se domnívá, že stát porušil povinnost ochrany zahraničních investorů, a požaduje zhruba 350 milionů korun. Újma mu měla vzniknout tím, že tuzemský soud vyhlásil v roce 1999 konkurz na jím založenou společnosti Star- Pack a následným prodejem majetku firmy, píše pondělní vydání týdeníku Euro.

"Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva postoupil koncem října ministerstvu financí oznámení sporu podle dohody o ochraně investic s Německem. Zmocněnec jej obdržel v souvislosti s řízením vedeným panem Gromannem proti ČR před výše uvedeným soudem," cituje Euro mluvčího ministerstva financí Marka Zemana.

Požadovanou částku podle něj Gromann uvedl bez jakékoli bližší specifikace a způsobu, jak k tomuto číslu dospěl. Ministerstvo financí nyní hledá právní kancelář, která by Česko ve sporu zastupovala.

Česko, které v současnosti čelí i dalším sporům, například s lucemburskou společností EMV kvůli její údajně zmařené miliardové investici do regionální televize TV3, má za sebou prohrané i vítězné arbitráže.

Deset miliard korun zaplatil stát společností Ronalda Laudera CME za znehodnocení její investice do televize Nova. Letos naopak Česká republika definitivně vyhrála arbitráž s podnikatelem Williamem Nagelem, který se na státu domáhal v přepočtu téměř 900 milionů korun. Britský podnikatel Nagel žaloval ČR kvůli Českým radiokomunikacím a postupu státu při udělování mobilních licencí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK