Airbus zaplatí za pozdní dodání letounů A380 milionové pokuty

13.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SYDNEY 13. listopadu (ČTK) - Výrobce dopravních letadel Airbus bude nucen zaplatit milionové pokuty za to, že odběratelům včas nedodá velkokapacitní stroje A380. Přiznal to provozní ředitel firmy John Leahy, nechtěl ale sdělit, jak velká by částka kompenzace mohla být.

"Letadlo stojí asi 285 milionů dolarů (zhruba 7,1 miliardy Kč) za kus, tak myslím, že se dá hovořit o částce v řádu několika milionů dolarů," uvedl Leahy v programu australské televizní stanici Nine Network. O vysokých pokutách pro Airbus finanční trh už pár dní spekuluje.

"Nezacházejme ale do detailů, to je důvěrná věc mezi námi a našimi zákazníky," dodal Leahy. Ten je v Austrálii při příležitosti prvního letu Airbusu A380 do Asie. Stroj se vydal z francouzského Toulouse do Singapuru, kde v pátek přistál.

Australská letecká společnost Qantas si objednala 12 letadel A380 a už začala jednat o kompenzacích za to, že je nedostane v předem dohodnutém termínu. Airbus ji upozornil, že bude schopen objednávku uspokojit zhruba s půlročním zpožděním, takže by mohla letadla dostat v dubnu 2007.

Podobný postoj zaujala i společnost Singapore Airlines, která si objednala deset strojů. Měla je dostat už v březnu, ale zřejmě se jich dočká s osmiměsíčním zpožděním. Malaysia Airlines chce od Airbusu šest letadel A380 a také není ze zpoždění nadšena, uvedla agentura Reuters.

Šéf Qantasu John Borghetti byl nicméně optimistický, přestože letadla nedostane podle plánu. "Toto letadlo způsobí v letecké dopravě to, co způsobil Boeing 747 před 30 až 35 lety," řekl. "I v ekonomické třídě je každé sedadlo větší, každý bude mít i větší prostor," dodal.

Do letadla A380 se při určité konfiguraci vejde až 800 lidí, ale například Qantas chce využívat letadla tak, aby měla první i ekonomickou třídu a zřejmě i salonek, takže při této konfiguraci pobere méně než 550 lidí. Největší kapacitu má zatím pořád ještě Boeing 747, kam se vejde asi 400 lidí. To se změní, až bude stroj A380 v provozu.

Letadlo Airbus A380 je velké zhruba jako sedmiposchoďový dům, jeho délka by sahala asi do tří čtvrtin fotbalového hřiště. Firmy Airbus a Boeing spolu vedou neustálý boj, avšak Boeing razí jinou cestu a zaměřuje se na delší dolet, než na kapacitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK