Japonské akcie v pondělí oslabily kvůli bankám

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 14. listopadu (ČTK) - Japonské akcie během pondělního obchodování oslabily, protože pokles bankovních titulů převážil nad růstem technologických společností. Automobilka Mitsubishi Motors se navíc propadla o více než 12 procent kvůli zprávě o tom, že investiční banka Goldman Sachs snížila svůj podíl ve firmě.

Hlavní index Nikkei se snížil o 0,28 procenta na 14.116,04 bodu poté, co se během obchodování vyšplhal až na čtyřleté maximum 14.218,72 bodu. Širší index TOPIX klesl dokonce o 0,95 procenta na 1480,42 bodu.

Společnost Mitsubishi UFJ, která je podle aktiv největší bankou na světě, oslabila o 1,9 procenta. Obchodní list Nihon Keizai v neděli uvedl, že banka uvažuje o vydání nových akcií, aby získala peníze na splacení dluhu japonské vládě.

Internetový konglomerát Softbank naopak posílil o 3,6 procenta poté, co ve čtvrtek oznámil, že ve čtvrtletí vykázal první provozní zisk za uplynulých pět let. K nárůstu se připojily i další technologické firmy, například největší světový výrobce zařízení pro testování čipů Advantest.

Na devizovém trhu dolar sestoupil z téměř dvouletého maxima vůči euru, protože někteří investoři vybírali své zisky po růstu americké měny v minulém týdnu. V závěru asijského obchodování euro vůči dolaru posílilo o zhruba 0,3 procenta na 1,1765 USD. Vůči jenu se kurz dolaru výrazněji nezměnil a pohyboval se kolem 118,00 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK