Nejoblíbenější obchodní lokalitou Londýn, Praha je třináctá

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Nejoblíbenější obchodní lokalitou v Evropě zůstává Londýn, následuje Paříž a Frankfurt. Praha se umístila stejně jako loni na 13. místě, vyplývá z průzkumu realitní společnosti Cushman&Wakefield Healey&Baker (C&W/H&B). K nejsilnějším stránkám české metropole patří relativně nízká cena pracovní síly, dobrý poměr mezi kvalitou a cenou kancelářských prostor a podnikatelské klima.

Praha předstihla například Hamburg, Vídeň, Lyon či Řím. Má také silnější postavení než její konkurenti, ke kterým patří Varšava a Budapešť.

Čtvrtou pozici obsadil Brusel a pátou Barcelona, která posunula Amsterdam na šestou příčku. Je to první významná změna ve vedoucí pětici od roku 1990, kdy firma C&W/H&B žebříček poprvé zpracovala.

Do čela oblíbených lokalit se vedle Barcelony tlačí i další španělské velkoměsto. "Města Barcelona a Madrid přijala v uplynulých deseti letech důležitá opatření k vlastnímu zlepšení - od investic do dopravní infrastruktury po vzdělání pracovní síly," uvedl výkonný ředitel C&W/H&B v Praze Jonathan Hallet. Města jsou tak v současnosti vnímána jako vedoucí obchodní lokality.

Za nejdůležitější ukazatel při rozhodování o expanzi na nové trhy považují zahraniční manažeři snadný přístup na trh. "Je důležité, že Praha v tomto ukazateli postoupila z 25. na 21. pozici. Stále je však co zlepšovat," poznamenal vedoucí pronájmu kancelářských ploch v C&W/H&B v Praze Andrew Thompson. Mírné zlepšení u hlavního města ČR vnímají zahraniční manažeři také u dopravy, telekomunikací, nabídky kanceláří, mezinárodního spojení a životního prostředí.

Naopak mírně si Praha pohoršila v hodnocení například kvalifikované pracovní síly, jazykové vybavenosti a ceny za pracovní sílu. Z druhé pozice na třetí klesla také v kategorii poměru mezi kvalitou a cenou kanceláří. "Praha je však v tomto ukazateli stále mezi třemi nejlepšími v Evropě, a to je důležité," podotkl Thompson. Dodal, že v příštích pěti letech plánuje expandovat do Prahy 34 zahraničních firem.

Žebříček European Cities Monitor společnosti C&W/H&B je výsledkem průzkumu mezi pěti stovkami manažerů předních evropských společností. Sleduje faktory důležité pro rozhodování o tom, do kterých lokalit budou firmy expandovat. Firma působí v Evropě, na Blízkém východě a v Africe jako divize poradenské firmy Cushman&Wakefield. Celosvětově zaměstnává více než 11.000 odborníků ve 49 zemích. V České republice působí od roku 1993 a v pražské pobočce zaměstnává 64 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK