ČSÚ: Ceny zahraničního obchodu v září klesaly, snižovala je koruna

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Dovozní a vývozní ceny v září opět klesaly. Proti srpnu se dovozní ceny snížily o 0,3 procenta, vývozní o 0,4 procenta, oznámil Český statistický úřad. Hlavním důvodem tohoto vývoje bylo podle ČSÚ posílení koruny vůči dolaru i euru. V meziročním srovnání dovozní ceny klesly o 0,2 procenta a vývozní o 3,2 procenta.

"Ceny zahraničního obchodu v září významně snižovalo meziroční posílení koruny vůči hlavním zahraničním měnám. Toto meziroční posílení bylo výraznější než v srpnu," uvedl ČSÚ.

Dovozní ceny klesly i přes pokračující výrazný meziroční růst cen nerostných paliv o 31,9 procenta (zejména plynu, ropy a ropných výrobků). Snížily se totiž ceny všech dalších skupin, z těch významnějších pak nejvíce ceny hotových výrobků, a to o 8,9 procenta, uvedl ČSÚ. Ceny strojů a dopravních prostředků klesly o 4,2 procenta.

Největší vliv na meziroční pokles vývozních cen mělo snížení cen polotovarů, zejména kůží a kožených výrobků, o 5,4 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků klesly o 3,7 procenta.

Meziměsíční pokles vývozních cen nejvíce ovlivnilo také snížení cen polotovarů, především kovových výrobků, o 0,8 procenta. Na dovozních cenách se meziměsíčně odrazil zejména pokles cen strojů a dopravních prostředků o 0,5 procenta.

Meziroční směnné relace, tedy poměr mezi růstem cen vývozu a dovozu, dosáhly hodnoty 97 procent, tedy o 0,2 procentního bodu méně než v srpnu a zároveň i nejnižší hodnoty od listopadu 2000.

V meziměsíčním srovnání měly směnné relace již sedmý měsíc hodnotu nižší než 100 procent. V září to bylo 99,9 procenta, což však bylo o 0,2 procentního bodu více než v srpnu, uvádí ČSÚ.

Světové ceny průmyslových surovin a potravin, zahrnuté do indexu, se v úhrnu v říjnu proti září zvýšily o 1,2 procenta. Cena zemního plynu vzrostla o 10,6 procenta, což je meziměsíčně nejvíce od počátku roku 2001. Nejvíce od října 2004 se zvýšily i ceny kovů, a to o 4,8 procenta. Naopak významně se snížila cena ropy Brent - o 6,5 procenta.

Meziročně byly světové ceny v říjnu v úhrnu vyšší o 29,6 procenta. Cena zemního plynu se zvýšila o 50,8 procenta, cena ropy Brent o 20,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK