Všechny hlavní akcie na burze dopoledne oslabily

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Všechny tituly v obchodním systému SPAD pro nejlepší akcie burzy dopoledne ztrácely na hodnotě, čímž navázaly na podobně neúspěšný minulý týden. Nejprodávanější Zentiva ztratila takřka dvě procenta. Hlavní index PX 50 byl v 11:30 v porovnání s pátkem níže o 0,94 procenta na 1383,9 bodu a užší index PX-D ztrácel 1,06 procenta na 3475,4 bodu.

Trh zřejmě ovlivnil pro české akcie nelichotivý článek ve finančním časopisu Barron's, uvedl Vladimír Vávra z firmy Patria Direct. Například Nicolas Mathys, manažer fondu u Zulauf Asset Management ve Švýcarsku tvrdí, že východoevropské akcie jsou "přehřáté". Poukazuje i na akcie ČEZ, které jen za letošní rok zhruba zdvojnásobily svojí hodnotu.

Vedle Zentivy, která se obchodovala za 1055 korun, se právě ČEZ svezl o 1,5 procenta na 662,5 koruny. O více než jedno procento pak byly níže i obě bankovní emise Erste Bank a Komerční banka. Vývoj v Praze byl zcela odlišný od okolních trhů, které vesměs vykazovaly zisky. Polský indikátor WIG posiloval o půl procenta, rakouský index ATX byl výše o 0,3 procenta a maďarský akciový trh stagnoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK