Ocenění pro firmu s rovnými příležitostmi získal Hewlett-Packard

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Ocenění za nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro muže a ženy získala letos počítačová společnost Hewlett-Packard. Odborná porota mezi 19 přihlášenými podniky ocenila firemní program na vyhledávání potenciálních manažerek a jejich vzdělávání Top Talent List. Druhé místo v soutěži obsadila společnost IBM, na třetím místě skončily Oskar Mobil a PricewaterhouseCoopers. Informovala o tom Linda Sokačová z pořadatelské organizace Gender Studies.

Cílem programu Hewlett-Packard je zajistit 30procentní podíl žen na vedoucích pozicích, což odpovídá jejich zastoupení v podniku. Podle prokuristky HP Denisy Bellingerové spočívá řízení firmy v umění jednat s lidmi, důležité je tak vytváření a udržování vztahů. "Dlouhodobou konkurenční výhodou úspěšné společnosti je využití silných stránek obou pohlaví a neuchylovat se k jednomu či druhému extrému," uvedla.

Úspěšná firma musí podle ní kontrolovat vztahy a vnitřní atmosféru. Právě v oblasti vztahů je prý přínos ženy pro každý management nepřehlédnutelný, uvedla.

Porota hodnotila ve firmách možnosti pružné pracovní doby, roli rovných příležitostí pro ženy a muže v rámci firemní kultury, podíl žen ve firmách, strukturu pracovních pozic žen a mužů či speciální programy zaměřené na profesionální rozvoj žen. "Cílem letošního ročníku soutěže je povzbudit firmy, aby se více soustředily na rozvoj kariérního růstu žen. Řada zahraničních studií totiž ukazuje, že nejvýkonnější pracovní týmy jsou založeny na diverzitě a různorodosti pracovního týmu," uvedla Sokačová.

Cenu Gender Studies mezi malými firmami získala vzdělávací agentura Channel Crossings. Firemní program na podporu žen v řídících pozicích spočívá v pravidelném stanovování osobních a vzdělávacích cílů. Ženy jsou motivovány ke stanovení cílů, které přispějí k jejich osobnímu rozvoji, ale i celé společnosti.

Channel Crossings umožňuje i flexibilní pracovní uspořádání a hlídání dětí po dobu vyučování. Ve firmě pracují především ženy lektorky, podnik však usiluje o zvýšení počtu mužů. "Rádi bychom dosáhli vyváženého poměru mužů a žen tak, aby byly zastoupeny různé názory a přístupy," uvedla majitelka firmy Lenka Pavilková.

V minulém roce ocenění získala mezi velkými společnostmi IBM ČR díky svým programům pro ženy. Mezi malými a středními podniky ocenění obdrželo vydavatelství R-Presse za slaďování pracovního a rodinného života v týdeníku Respekt a zvláštní cenu za dobrý start v oblasti rovných příležitostí obdržela firma Air Products.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK