Špidla: EU by měla co nejdříve otevřít pracovní trh nováčkům

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Evropská unie by měla v co nejkratším čase odbourat všechna omezení, která lidem zakazují hledat si práci v jiném členském státě. Obavy z masivního přílivu levné pracovní síly do bohatších částí unie nemají reálný základ a pružnější pracovní trh by naopak prospěl evropské ekonomice. Eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci Vladimír Špidla to řekl na dnešní meziparlamentní konferenci o pohybu pracovních sil.

"Podstatou evropské integrace je země lidí, nikoliv věcí. Evropa, ve které se nemohou pohybovat lidé, není dokončenou Evropou," řekl Špidla. Některé země, které vůči nováčkům v EU uplatňují přechodná období pro volný pohyb pracovníků, podle Špidly naznačily, že by omezení mohly zrušit již příští rok. Po roce 2009 by přechodná období měla být výjimkou, dodal.

Průzkumy Evropské komise i zkušenost zemí, které svůj pracovní trh otevřely, podle Špidly ukazují, že obavy z volného pohybu pracovníků jsou neopodstatněné. Příkladem je podle něho francouzský strach z příchodu "polského instalatéra", který vezme práci domácím řemeslníkům. Ve "starých zemích" Evropské unie přitom v současné době pracuje necelá stovka polských instalatérů, uvedl eurokomisař.

"Typický člověk, který se vydal za prací do jiného státu unie, je muž ve věku 18 až 35 let," řekl Špidla. Je svobodný, bez závazků a jeho druhým jazykem je obvykle angličtina, dodal. Pracovní migraci podle něho omezuje řada přirozených překážek, jako například jazyková nevybavenost, obavy ze ztráty kontaktu s rodinou a přáteli nebo neznalost poměrů v cizí zemi.

Do Británie, která svůj pracovní trh plně otevřela již loni, přišlo za prací z nových členských zemí asi 230 000 lidí, což je několikanásobně více, než se očekávalo, řekl Špidla. Trh práce podle něho přesto nijak destabilizován nebyl. "Příchozí pomohli zaplnit dlouhodobé mezery, jako je městská doprava a zdravotnictví," řekl.

Mimo zemi svého původu pracují podle Špidly v EU pouze asi dvě procenta obyvatel. Toto číslo je podle něho stabilní a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo být vyšší u nových členů. "Například Spojené státy jsou mnohem pohyblivější," řekl Špidla s tím, že Evropská unie by měla směřovat k větší mobilitě pracovních sil.

Občané nových zemí mohou bez potíží zatím pracovat v Británii, Irsku a Švédsku. Země, které přechodná období uplatňují, musí příští rok zhodnotit jejich působení a případně zdůvodnit, proč je nutné je prodloužit. Evropská komise proto připravuje zprávu, která by měla poskytnout přesná data o volném pohybu osob. Na jejím základě by se pak státy měly racionálně, bez předsudků rozhodnout, řekl Špidla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK