Důchodci v ČR mají nejčastěji penzi mezi 8000 a 9000 korunami

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Senioři v ČR dostávají nejčastěji penzi, která se pohybuje mezi 8000 a 9000 korunami. Tento důchod pobírá bezmála třicet procent, tedy 559.000 lidí. Čtvrtina penzistů dostává měsíčně 7000 až 8000 korun. Méně než 6000 korun má zhruba sedm procent důchodců. Nejvyšší vyplácená penze v Česku činila 52.859 korun. Novinářům to řekl ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Jiří Hoidekr.

Ke konci září měla správa na starosti 2,63 milionu důchodců. Průměrný starobní důchod dosáhl 7731 korun. Ženy pobíraly v průměru 7020 a muži 8646 korun. "V důchodovém systému se potvrzuje, že ženy jsou méně odměňovány než muži," uvedl Hoidekr. Ženy pracují častěji v odvětvích, kde jsou mzdy nižší. Zastávají také mnohem méně vedoucí pozice. Podle odborníků na rovné příležitosti obou pohlaví bývají navíc za stejnou práci hodnoceny často hůře než jejich kolegové.

Podle Hoidekra je nepřijatelné, aby ženy odcházely kvůli dětem do penze dříve než muži. Doplácejí na to nižší penzí. Nestihnou totiž odpracovat potřebné roky. Mnozí zaměstnavatelé navíc blížícího se důchodového věku zneužívají a starších pracovníků a pracovnic se zbavují. "Vůči ženám je dřívější odchod diskriminační. Vyhání je tak z trhu práce. Je ti 57, tak jdi do penze. Bez ohledu na biologické předpoklady," uvedl Hoidekr. Připomněl, že ženy navíc žijí déle a déle pobírají penzi.

Důchodový systém v ČR by bez dluhů mohl vydržet podle odhadů ještě asi 20 let. Česká společnost ale stárne a seniorů přibývá. Lidé nad 65 let tvoří nyní podle náměstka ministerstva práce Mariána Hoška 14 procent populace. V roce 2050 by to mělo být již 31 procent.

Na důchod jednoho seniora nyní přispívá podle statistiky 2,45 lidí. Tento poměr se již několik let téměř nemění. Se stárnutím společnosti by podle odborníků ale mělo ubývat pracujících osob, které budou na penze přispívat. Hoidekr se však neobává toho, že by na důchody v budoucnu vůbec nebylo. Díky moderním technologiím a vyšší produktivitě práce by podle něj za několik desetiletí mohl například jeden člověk zajistit čtyři seniory.

Hrubý přebytek z vybraného pojistného překročí podle vrchního ředitele ČSSZ letos asi 12 miliard korun, v příštím roce pak podle odhadů asi 13 miliard. Politici se nyní snaží dohodnout na zásadách důchodové reformy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK