ÚOHS rozhodne v kauze stavebních spořitelen do konce listopadu

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 14. listopadu (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodne ve správním řízení s pěticí stavebních spořitelen do konce listopadu. Pokutu 484 milionů korun dostaly loni firmy za údajné dohody o zdražování služeb pro zákazníky. Tehdejší šéf ÚOHS Josef Bednář ale po rozkladu spořitelen překvapivě vrátil celý případ k došetření. Vzhledem k tomu, že řízení ještě neskončilo, nelze případ blíže komentovat, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

ÚOHS podle něj v průběhu řízení posuzoval veškeré námitky jeho účastníků včetně výše uložených sankcí. Současný předseda úřadu Martin Pecina minulý týden serveru Euro OnLine řekl, že pokutu s největší pravděpodobností ÚOHS potvrdí, ale pravděpodobně ne v původní výši. Téměř půlmiliardová pokuta se mu totiž zdá příliš vysoká.

Antimonopolní úřad loni v srpnu ve zdůvodnění pokuty uvedl, že spořitelny uzavíraly v souvislosti se zvyšováním poplatků na příslušném trhu kartelové dohody. Od roku 1997 si totiž navzájem vyměňovaly citlivé údaje, mimo jiné o počtu uzavřených smluv, výši naspořené částky nebo o poskytnutých úvěrech či podílu na trhu. Stavební spořitelny zjištění úřadu odmítly a Bednář letos nařídil zejména kvůli technickým chybám řízení opakovat.

Na ÚOHS podalo loni stížnost i Sdružení obrany spotřebitelů. Mimo jiné i proto, že klienti nemohli nespokojenost se službami řešit odchodem od příslušné stavební spořitelny. Přišli by totiž o státní podporu až 4500 korun ročně. Českomoravská spořitelna měla z celkové sankce hradit 228 milionů korun, Stavební spořitelna České spořitelny pak 94 milionů korun. Nejmenší díl připadl na Wüstenrot, který měl zaplatit 19 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK