MF: Dálniční známky budou opět prodávat Česká pošta a ABA

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Dálniční známky pro příští rok budou opět prodávat Česká pošta a asistenční služba ABA. Ceny kuponů budou stejné jako v letošním roce a jejich prodej začne 1. prosince, uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Pošta by měla kupony nabízet ve svých pobočkách, kterých je zhruba 3400, i prostřednictvím dalších smluvních partnerů. ABA zajistí prodej přibližně na 1400 místech, včetně hraničních přechodů.

"V současné době jsou již předány roční dálniční kupony, které budou distribuovány do prodejní sítě koncem listopadu tak, aby byly v prodeji již od 1. prosince, kdy začíná jejich platnost," uvedl Zeman. Časové dálniční kupony, jejichž platnost začíná v lednu, se budou distribuovat v prosinci. Platnost roční známky bude do 31. ledna 2007.

Distribuci dálničních kuponů v letošním roce podle Zemana nedoprovázely vážnější problémy. Prodej se přitom musel obejít bez sítě třetího distributora ÚAMK, který kvůli sporu s ministerstvem o úhradu dluhu nedostal komisionářskou smlouvu. ÚAMK letos na jaře získal 69 procent v ABA.

Roční známka pro osobní automobily bude stát 900 korun. Kamiony do 12 tun musejí mít známku za 7000 korun a nad 12 tun za 14.000 korun. K dostání budou i desetidenní a měsíční kupony a jednodenní známky pro nákladní auta.

Prodej dálničních kuponů loni státu vynesl 2,475 miliardy korun, což je o 29 procent více než v roce 2003. Za růstem výnosu stojí především zvýšení cen některých typů známek i větší poptávka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK