Silné prodeje stáhly akcie na burze na listopadové dno

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. listopadu (ČTK) - Na pražské burze měli výraznou převahu prodávající investoři, kteří srazili akciový trh na nejnižší listopadovou úroveň. Za negativní náladou byla podle makléřů i zpráva finančního magazínu Barron's o špatných vyhlídkách středoevropských burz, zjistila ČTK.

Hlavní akciový index PX 50 ztratil 1,31 procenta na 1378,7 bodu a užší index PX-D ubral 1,62 procenta na 3455,8 bodu. Obchody s akciemi klesly níže pod letošní průměr na 3,4 miliardy korun z pátečních 3,9 miliardy korun, oznámila burza.

Hospodářský obrázek nových zemí Evropské unie se výrazně pokazil, uvedl prestižní časopis Barron's, jehož článek uveřejnil internetový server Patria. Akciové trhy v regionu jsou pak podle názorů některých zahraničních finančních manažerů přehřáté.

Domácí finanční domy s citovanými názory nesouhlasily. Například analytik firmy Atlantik FT Jan Schiesser uvedl, že českému trhu chybí impulzy, a proto v kombinaci se spíše negativními zprávami z polského a maďarského trhu dochází k mírnému vybírání předešlých silných zisků.

Akcie Unipetrolu propadly o 3,16 procenta na 229,8 koruny. Petrochemická skupina Unipetrol sice podle dnešního oznámení zvýšila do září čistý zisk meziročně téměř o pětinu na 2,31 miliardy korun a její tržby stouply o více než čtvrtinu na 79,3 miliardy korun, ale trh podle Patrika Komárka z brokerské firmy Cyrrus čekal více.

Elektrárenský ČEZ si pohoršil o 2,48 procenta na 655,9 koruny, když Komárek připsal určitý podíl i prohlášení nové polské vlády. Kabinet chce, aby strategické firmy zůstaly ve státních rukou. Polské firmy patří k akvizičním cílům ČEZ. Analytik Komerční banky Lukáš Dufek zvýšil kvůli růstu cen elektřiny cílovou cenu akcií ČEZ na 716 korun z předchozích 460 korun. Investorům doporučil akcie nadále "držet".

Cenné papíry rakouské Erste Bank sestoupily o 1,9 procenta na 1292 korun a Komerční banka klesla o 0,97 procenta na 3376 korun. Nejbližší vyhlídky již týden klesajícího tuzemského trhu zůstaly nadále špatné. "Na zítra se připravme u hlavních titulů pravděpodobně na další pokles," předvídal Michal Semotan z J&T Bank.

Celkový objem obchodů: 5,688 miliardy Kč

- akcie: 3,395 miliardy Kč

- dluhopisy: 2,293 miliardy Kč

- obchodní systém: 1,672 miliardy Kč

- ostatní obchody: 4,016 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK