Greenspan opět varoval před deficitem; financování není problém

14.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MEXIKO 14. listopadu (ČTK) - Spojené státy jsou schopny vypořádat se s vysokým deficitem zahraničního obchodu, ale neměly by dovolit, aby se dál zvyšoval. Řekl to předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA Alan Greenspan. Rostoucí kurz dolaru z poslední doby podle něj naznačuje, že zájem o dolar a americká aktiva je mezi cizinci pořád značný.

"Navzdory tomu, že deficit běžného účtu přesahuje hranici šesti procent hrubého domácího produktu, nemáme větší problémy s tím, abychom přilákali zahraniční úspory, které jsou důležité pro financování deficitu," řekl Greenspan na bankovní konferenci v mexické metropoli, které se zúčastnil prostřednictvím telemostu z Washingtonu.

Greenspan řekl, že pokud má některá země přebytek běžného účtu, je to z větší části fenomén způsobený tržními silami a nedá se většinou změnit jednoduchým zásahem centrální banky nebo jiné instituce. Pokud centrální banka zvýší úrokové sazby, jak to dělá v současné době Fed, může podpořit domácí úspory, ale zároveň tím bude lákat i zahraniční investice.

Greenspan v minulosti často varoval před vlivem deficitů v situaci, kdy se země snaží vypořádat se stárnutím populace. Podle něj by stavu běžného účtu mohlo pomoci, kdyby se snížil deficit rozpočtu, přiznal ale, že výsledek je těžké odhadovat a je možné, že vliv takového kroku by nakonec mohl být zanedbatelný, citovala ho agentura Reuters.

Běžný účet je nejširším měřítkem obchodních vztahů Spojených států se zbytkem světa, protože jeho součástí je vedle bilance zahraničního obchodu také složka zahraničních investic. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku činil deficit běžného účtu USA 6,3 procenta ve vztahu k HDP.

Někteří analytici zhruba před dvěma lety varovali, že deficit způsobí další propad dolaru, který byl už tehdy relativně nízko k většině hlavních světových měn. Dolar však začal zpevňovat a více než rok postupně šplhá vzhůru. Greenspan zopakoval, že zahraniční investoři nebudou dolar poptávat věčně, protože americká aktiva v jejich portfoliích se tím zvyšují.

Dolar už řadu desetiletí těží z výsadního postavení, které má mezi zahraničními měnami. Svět ho vnímá jako klíčovou rezervní měnu, která nemá alternativu. Ozývají se sice hlasy, že by dolar mohl své výsostné postavení ztratit, tuto kritiku je však možné s menšími či většími odstupy slyšet od druhé světové války. Spojené státy zůstávají jedinou velmocí a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se objevila některá další.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK