Spekulanti možná budou muset za výhodné pozemky doplatit

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Spekulanti, kteří výhodně nakoupili od Pozemkového fondu lukrativní pozemky, budou možná muset státu doplatit zbytek ceny do tržní hodnoty. O případ se totiž začal zajímat protimonopolní úřad, podle kterého se může jednat o veřejnou podporu, zakázanou Evropskou komisí. Napsala to úterní Mladá fronta Dnes.

"Teoreticky se může jednat o Evropskou komisí zakázanou veřejnou podporu," vysvětlil náměstek šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kamil Rudolecký, proč se o machinace úřad začal zajímat. Evropská komise totiž nedovoluje, aby členské státy prodávaly jakýkoliv majetek se slevou a zvýhodňovaly tak kupující před ostatními.

To se při převodu pozemků rozhodně nedělo, napsal MfD. Například podnikatel Gabriel Večeřa získal na okraji Prahy desítky hektarů po třech korunách za metr čtvereční, ačkoliv jejich tržní hodnota může být až 1700 korun. Doplatit státu by tak musel více než jednu miliardu korun.

To však může nařídit pouze Evropská komise. Ta se však zatím aférou nezačala zabývat, řekla listu Catherine Susteková ze zastoupení Evropské komise v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK