Schodek běžného účtu platební bilance vzrostl na 9,4 mld. Kč

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance se v září prohloubil na 9,4 miliardy korun ze srpnových téměř devíti miliard korun. Od počátku roku představuje schodek 41,2 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Obchodní bilance se vymanila ze srpnového schodku 1,9 miliardy a skončila přebytkem 4,05 miliardy korun.

Přebytek bilance služeb vzrostl na 1,7 miliardy korun, schodek bilance výnosů se naopak prohloubil na 15,5 miliardy korun.

Objem zahraničních přímých investic v Česku proti srpnu výrazně vzrostl. Zatímco v srpnu činil příliv investic 7,3 miliardy, o měsíci později zesílil až na 37,7 miliardy korun. Z toho víc než 31 miliard směřovalo do základního kapitálu firem a 6,8 miliardy představoval reinvestovaný zisk. Od počátku roku přiteklo do české ekonomiky už téměř 226 miliard korun zahraničních investic.

Na účtu portfoliových investic nastal odliv 28,1 miliardy korun. Devizové rezervy vzrostly o 1,2 miliardy, od počátku roku jejich objem vzrostl o téměř 90 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK