Koruna oslabila po zveřejnění platební bilance až na 29,36 Kč/EUR

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Koruna zahájila obchodování mírně slabší na 29,29 Kč/EUR. Krátce po zveřejnění nepříznivé platební bilance však oslabila až na 29,36 Kč/EUR. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Zářijový deficit ve výši 9,4 miliardy korun byl nepříjemným překvapením, trh očekával schodek dvě miliardy korun. K dolaru koruna stagnuje kolem 25,02 Kč/USD.

Výraznější negativní vliv běžného účtu však tlumí dobrá nálada na devizových trzích středoevropského regionu. Především slovenská koruna dnes posiluje podpořena vyšším růstem HDP za třetí čtvrtletí, ale zpevňují i zlotý s forintem. Pozitivní vliv uklidnění v Polsku by se však mělo rychle vyčerpat a dopad slovenských dat na celý region nebývá silný. "V 16 hodin pak přijde série dat z Polska (obchodní bilance, běžný účet, rozpočet), která mohou trhu ukázat směr pro zbytek obchodování," dodal Vlk.

Vliv na obchodování ale bude mít jistě i vystoupení Bena Bernankeho před bankovním výborem amerického Senátu, které se očekává v 16:00. Bernanke bankovní výbor zřejmě ujistí o navázání na práci americké centrální banky pod předsedou Alanem Greenspanem, přesto trh zůstává opatrný a dolar se proti euru dnes ráno příliš neodchyluje od hranice 1,1700 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK