Odpůrci sloučení NYSE s Archipelago podali stížnost k soudu

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 15. listopadu (ČTK) - Skupina členů akciové burzy v New Yorku (NYSE) obvinila společnost Goldmann Sachs Group Inc., že je svojí poradenskou činností při plánovaném spojení v hodnotě šest miliard dolarů s elektronickou obchodní platformou Archipelago Holdings ošidila. Vzbouřenci v čele s Williamem Higginsem podali stížnost na firmu Goldman Sachs k manhattanskému soudu.

Skupina si stěžuje, že Goldman Sachs jednal při poradenství ve svém zájmu. Investiční společnost totiž vlastní podíl 15 procent v Archipelago a určitý počet křesel v neziskové newyorské burze. Higgins požádal soud, aby pozastavil hlasování o akvizici, které se má uskutečnit 6. prosince, do doby, než jiná banka vypracuje nezávislé hodnocení hodnoty obou subjektů.

Podle dohody se má NYSE stát ziskovou korporací a urychleně vstoupit na rostoucí trh elektronického obchodování s akciemi.

Burza však zastává názor, že navrhovaná akvizice je spravedlivá k oběma stranám a upozornila, že představenstva obou firem dostala spravedlivé hodnocení akvizice od investičních bank Greenhill a Lazard.

Výkonný ředitel Goldman Sachs David Schwimmer dodal, že role firmy při sloučení obou subjektů nezahrnuje finanční ohodnocení firem ani se při spojení nijak neangažuje. Goldman Sachs pouze oslovil NYSE jménem Archipelago a zúčastnil se prvního setkání finančních ředitelů obou stran, při kterém byla dohoda projednávána, napsala agentura AP.

Burza měla v prvním čtvrtletí čistý zisk 24,9 milionu dolarů (asi 580 milionů Kč), což je meziroční nárůst o 116 procent. Tržby se zvýšily o 7,3 procenta na 287,6 milionu dolarů a příjmy z poplatků za kotaci akcií vzrostly o téměř pět procent na 85,1 milionu dolarů. K zásadním změnám své organizační struktury se rozhodla kvůli sílícímu tlaku velkých investorů, kteří ji chtějí přinutit k vyšší efektivitě a k levnějšímu obchodování. Nová holdingová společnost ponese název NYSE Group.

Burza má 1366 členů, kterým patří po jednom křesle. Každý člen dostane v rámci změn 400 milionů dolarů v hotovosti a podíl na základním jmění. Burza tak mezi členy rozdělí 70 procent svých nových akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK