Firmy: Administrativu čerpání peněz z EU je třeba zjednodušit

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Administrativu, která je spojená s čerpáním peněz z fondů EU, je třeba podle Svazu průmyslu a dopravy zjednodušit. Odborníci se sice v programech orientují, malé a střední podniky však mohou mít s čerpáním peněz problémy. Věcně jsou programy, které mají pomoci podnikatelům, nastaveny správně. Novinářům to na tiskové konferenci během konference Strukturální fondy dnes a zítra řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Prior.

V současné době také není stanoven termín, do kdy firmy od schválení projektu peníze z evropských a národních zdrojů získají. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa řekl, že ministerstvo navrhuje 90 dní. Podle něj jsou evropské fondy důležitým nástrojem podpory růstu české ekonomiky a konkurenceschopnosti firem. Podniky a úřady dosud ze strukturálních fondů EU na projekty v působnosti MPO vyčerpaly miliardu korun, čímž se program MPO stal údajně nejúspěšnějším operačním programem v ČR.

Pozitivně hodnotí dosavadní čerpání prostředků z fondů EU místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn. Do října předložilo projekty 12.500 žadatelů, kteří celkem požadují 66 miliard korun. Zatím byly schváleny projekty za 24 miliard korun. Jahn poznamenal, že je převis poptávky nad nabídkou, což je uspokojivá situace. Díky prostředkům z EU může Česká republika zlepšit infrastrukturu a konkurenceschopnost, dodal.

Primátor Prahy Pavel Bém na pondělním semináři o strukturálních fondech řekl, že tyto fondy vidí spíše jako černou díru než jako dobrý zdroj. "EU a její dotační politika spoléhají na prozřetelnost evropských úředníků daleko více než na aktivitu, invenci a podnikavost občanů," řekl primátor.

K hlavním problémům strukturálních fondů podle Béma patří přebujelá byrokracie, náročnost na příjemce, netransparentnost, sporná účinnost a větší důraz na formální stránku než obsahovou podstatu. "Podporu často získávají neefektivní, a dovolím si tvrdit, že i zbytečné projekty, jejichž tvůrcům se pouze podařilo správně naformulovat a napsat to, co čeká bruselský byrokrat," poznamenal.

Náklady na administrativní správu jedné koruny činí asi deset procent, tedy asi deset haléřů. "Jsem přesvědčen, že to je hodně," řekl Bém.

"Kdo bude hodně čekat od strukturálních fondů, bude hodně zklamán," domnívá se hejtman Středočeského kraje Petr Bendl. I přesto je podle něj třeba snažit se peníze z fondů získat.

Podle současných předpokladů by z unie ročně mohlo do republiky plynout až 100 miliard korun. Hlavní prioritou jsou pro Českou republiku výdaje na politiku hospodářské a sociální soudržnosti a na podporu rozvoje venkova.

V tuto chvíli však finanční perspektiva Evropské unie na období 2007 až 2013 stále není schválena. V červnu jednání za lucemburského předsednictví ztroskotala hlavně proto, že se Britové nechtěli vzdát slevy, kterou mají od 80. let. Premiér Jiří Paroubek minulý týden znovu zopakoval stanovisko České republiky, že je třeba rozpočtový rámec schválit do konce roku. Jinak podle vlády hrozí odklad čerpání prostředků a zkrácení období pro realizaci projektů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK