ČR bude znát podrobný plán na přijetí eura do konce roku 2006

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Česká republika bude znát do konce roku 2006 podrobný plán na přijetí eura. Novináře o tom informoval náměstek ministra financí Tomáš Prouza, který povede Národní koordinační skupinu pro zavedení eura. Česko chce přijmout evropskou měnu 1. ledna 2010.

V první etapě před přijetím společné měny vznikne podle Prouzy Národní koordinační skupina, vláda přijme podrobný scénář přechodu na euro a Česko rozhodne o termínu vstupu do kurzového režimu ERM II, který sváže kurz koruny s eurem. Odstartuje rovněž první vlna osvětové kampaně o výhodách eura. O její podobě však MF zatím nemá žádné představy. Tato etapa potrvá do půli roku 2007.

Ve druhé etapě do 2. čtvrtletí 2009 se Česko bude snažit o splnění kritérií ERM II a začne připravovat legislativní změny zabezpečující vstup ČR do eurozóny. V následující fázi do 31. prosince 2009 musí stát ve spolupráci s Českou národní bankou zabezpečit potřebné množství eurových bankovek a mincí. Bankomaty i platební terminály musejí být přeprogramovány na společnou měnu.

V poslední etapě, která začne 1. ledna 2010, budou postupně z oběhu staženy koruny. Jeden až dva roky pak bude pokračovat dvojí oceňování zboží v euru a v korunách.

Datum přijetí eura však nemusí být konečné. Na základě konzultace s ČNB stanoví definitivní termín vláda. Vstup Česka do eurozóny navíc musí schválit Rada EU. Přesto většina ekonomů nepochybuje, že Česko zavede společnou evropskou měnu v roce 2010. Nasvědčují tomu i ekonomické ukazatele.

ČR však nebude prvním z nových členů EU, kteří euro zavedou. Již v roce 2007 chtějí euro používat Estonsko, Slovinsko a Litva. O rok později tak učiní zřejmě Lotyšsko, Malta a Kypr. Slovensko plánuje přechod na novou měnu v roce 2009. Největší zpoždění naopak hrozí v Polsku a Maďarsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK