Koruna oslabila na 25,09 Kč za dolar, k euru byla kolem 29,30 Kč

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 15. listopadu (ČTK) - Česká měna oslabila k dolaru téměř o deset haléřů na 25,09 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem posunu kurzu byl vývoj na eurodolarovém trhu. Ke společné evropské měně se koruna po úvodním poklesu na 29,37 Kč/EUR vrátila na závěrečných 29,31 Kč za euro. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Dopolední obchodování s korunou bylo negativně ovlivněno vyšším schodkem běžného účtu. Odpoledne však přineslo změnu a koruna své ztráty smazala," uvedl analytik Patria Online Tomáš Vlk. Zářijový deficit platební bilance 9,4 miliardy korun byl nepříjemným překvapením, trh očekával schodek dvě miliardy korun.

Dnešní slova guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy o postupném růstu sazeb podle Vlka nepřinesla nové informace a neměla na trh výraznější dopad. "Koruna nyní šlape vodu na jednom místě," poznamenala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Stále však podle ní platí předpoklad, že během zhruba 14 dní by koruna mohla posílit až k 29,00 Kč za euro.

Dolar se dnes vůči oslabenému euru dostal znovu na dvouletá maxima až pod 1,165 USD/EUR. Následovala korekce, po níž se americká měna obchodovala na 1,169 dolaru za euro. Napjatě očekávané vystoupení budoucího šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho dopadlo podle očekávání, upozornil Vlk.

Středa bude posledním dnem před čtvrtečním svátkem, takže analytik Komerční banky Jan Vejmělek očekává na domácích trzích spíše klidnější obchodování. "Navíc se z regionu nedočkáme žádných významnějších makroekonomických dat," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK