Hluboký propad akcií Vodafone stáhl celou západní Evropu

15.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 15. listopadu (ČTK) - Akcie firem na burzách v západních Evropě oslabovaly. Dolů je stáhnul především hluboký propad britského mobilního operátora Vodafone. Propad akcií firmy byl největší od roku 1998 a způsobil i pokles burzy v Londýně. Vodafone nastínil horší vyhlídky a ovlivnil kurzy akcií dalších operátorů.

Nepříznivý vliv na výkonnost hlavních indexů měla i společnost Diageo, což je největší výrobce alkoholických nápojů na světě. Management varoval, že výsledky hospodaření za poslední období možná nesplní odhady, protože firma pociťuje dopady řádění hurikánů v USA.

Akcie Vodafone si v závěru obchodování odepsaly téměř 11 procent a končily na 129,25 pence. To je jejich nejnižší hodnota od loňského října. Podnik sice v prvním pololetí mírně zvýšil hrubý zisk, avšak varoval, že jeho japonská odnož mu sníží marže. Hrubý zisk nicméně nepatrně překonal odhady analytiků.

Vliv společnosti Vodafone se projevil i na odvětvovém indexu telekomunikací DJ Stoxx, který oslabil o 4,5 procenta a vedl si z hlavních oborových indexů v Evropě nejhůře.

"Telekomunikační podniky nejsou v dobrém světle, protože jejich podnikatelský model nefunguje úplně perfektně. Vodafone je dnes v pohodě, ale výhled není dobrý," řekl šéf obchodů s akciemi ve společnosti MFC Global Investment Management Peter Kysel.

Pád Vodafone zapříčinil pokles dalších operátorů. Dolů se tak vydaly akcie telekomunikačních společností France Télécom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefónica i BT. Ztráty těchto akcií se pohybovaly od jednoho do tří procent.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5110,61 bodu (+ 0,36 pct)

Londýn (FTSE 100) 5439,60 (- 0,56 pct)

Paříž (CAC-40) 4543,15 (- 0,12 pct)

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3413,96 (+ 0,05 pct)

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1234,08 (- 0,37 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK