České firmy zatím na vstupu do NATO nevydělávají

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Ani sedm let po vstupu republiky do NATO se českým firmám nedaří získat významnější zakázky z každoročních asi dvacetimiliardových investic aliance. Napsaly to Hospodářské noviny.

Jednou z mála úspěšných českých firem je Montservis Praha. Ten vyhrál tendr na stavbu plynovodu a komunikačního kanálu u americké základny Aviano v Itálii.

Podle prezidenta Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka je Česko pořád v alianci nováčkem. A firmy ze starých členských zemí jen tak někoho k lukrativním zakázkám nepustí. Navíc se české firmy a úřady ještě nenaučily se v tvrdé konkurenci prosadit.

Jedinou výjimkou, kdy se české firmy zapojily do velké akce, byla rekonstrukce vojenských letišť v Čáslavi a Náměšti nad Oslavou. A to jen proto, že šlo o zakázku v Česku. Na modernizaci letišť za několik miliard korun NATO přispělo zhruba polovinou.

Češi se podle Hynka zřejmě nezapojí ani do modernizace systému včasné výstrahy a kontroly leteckých operací AWACS. České firmy by se ale mohly podílet na vývoji pozemní obdoby systému AWACS, uvedl Hynek. Ve výběrovém řízení již totiž uspěla společnost ICZ, která se podílela na mezinárodním výzkumném projektu, zaměřeném na přenos dat. Závěrečnou zprávu tohoto projektu, kterého se zúčastnily i americká společnost BAE Systems a francouzský koncern Sagem, aliance schválila před několika dny.

Podobně neúspěšné jsou při získávání aliančních zakázek i další nováčkové v NATO. Hospodářským novinám to potvrdil výkonný ředitel sdružení slovenských zbrojovek Vladimír Šimanský.

Česká asociace obranného průmyslu proto přišla s nápadem, aby ve významné alianční instituci - Průmyslové poradní skupině - byla zřízena nová funkce místopředsedy. Ten by měl na starosti právě větší zapojení nových členských zemí do projektů NATO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK